Manja Weijers

Bewust bewegen

Als kind hebben we een natuurlijk en vrij bewegingspatroon. Bij het ouder worden, krijgt iedereen te maken met fysieke en psychische trauma’s, hoe groot of hoe klein dan ook. Dit kan door van alles komen: van het verstuiken van een enkel tot een open hartoperatie, van kleine teleurstellingen tot grote verliezen.

Deze gebeurtenissen hebben invloed op ons bewegingspatroon. Met andere woorden: emotion changes motion, maar ook motion changes emotion.

Door de natuurlijke beschermingsreflex van het lichaam spannen onze spieren zich na zo’n ‘trauma’ aan. Door deze aanspanning veranderd ons lichaamszwaartepunt en moet het lichaam opzoek naar een nieuw zwaartepunt. Hierdoor verandert (vaak zeer subtiel) de spierspanning in heel het lichaam.

Over tijd, als het trauma al voorbij is, ‘vergeten’ we onze spieren vervolgens weer los te laten, en zullen deze dus aangespannen blijven. We krijgen een vermindert gevoel over die spieren en er ontstaat een situatie dat we onze spieren niet goed meer kunnen aansturen. Ze gaan pijn doen en onze bewegingsmogelijkheden worden kleiner. Ook wordt in onze hersenen de beweging gekoppeld aan de pijn, zonder dat er echt iets kapot is.

 

Mobilizing Awareness® is een techniek van Servaas Mes, die zijn oorsprong heeft uit de somatics theoriën van Thomas Hanna, wordt gebruikt om weer bewust te worden van deze spanning en aansturing van de spieren om hierdoor weer een vrij bewegingspatroon te krijgen.

Behandeling

Een behandeling begint met een intake en onderzoek. Vaak gebruik ik ondersteunde technieken uit de FOI® bij het onderzoek en de eerste behandeling, waarna ik overga op mobilizing awareness®. We gaan aan de slag met pendiculations, het bewust aanspannen en ontspannen van specifieke spieren. Als huiswerk krijg je een aantal oefeningen mee die je makkelijk ’s ochtend of ’s avonds in bed kunt doen. Een nieuw patroon krijg je niet zomaar ingeslepen, dat kost wat tijd en inzet van jezelf, niet veel tijd, maar wel wat tijd.