Manja Weijers

Bindweefselmassage

Als je last hebt van de volgende klachten, dan is bindweefselmassage misschien wel wat voor jou.

  • hoofdpijn en migraine
  • buik- en borstkas aandoeningen
  • maag- en darm aandoeningen
  • doorbloedingsstoornissen
  • chronische verkoudheid
  • slapeloosheid
  • striae
  • acne en littekens
  • baarmoederaandoeningen
  • menstruatieklachten of premenstrueel syndroom (PMS)

Wat is bindweefselmassage?

Vanuit de wervelkolom gaan zenuwen naar alle delen van ons lichaam. Vanuit het zelfde niveau in de wervelkolom gaan er zenuwen naar bepaalde organen, spieren, huid en bindweefsel (dit is een laag tussen de huid en spieren). Als er iets mis is met het orgaan zie je dat terug in de huid en het onderliggende bindweefsel. Zo gaat je huid er anders uitzien tussen je schouderbladen als je longklachten hebt. Of als je nierproblemen hebt, kun je dat terugzien aan je flanken. Er kunnen verkleuringen ontstaan, of er komt meer spanning op de huid en kan het minder goed verschoven worden. Door de huid en het bindweefsel te behandelen met speciale technieken kun je de organen beïnvloeden, klachten verminderen of verdwijnen daardoor zelfs.

Reacties

Een bindweefselmassage moet scherp aanvoelen. Ken je dat spelletje nog wat je vroegerwel eens deed met een onderarm van iemand anders? Prikkeldraad? Zo voelt bindweefselmassage aan. Het is dus geen prettige, ontspannende massage. Maar heeft wel grote effecten op je lichamelijk functioneren.

Behandeling

Op dit moment geef ik bindweefselmassage alleen nog in de fysiotherapie praktijken (Utrecht en Bunnik) waar ik werkzaam ben. Mocht je interesse hebben neem dan contact met me op.

Ik begin de behandeling met een intake gesprek en een onderzoek van de rug. Hierbij moet de rug geheel ontkleed worden om goed de huid te kunnen inspecteren en te voelen. Meestal wordt alleen de rug behandeld, vaak in zijlig, soms ook de benen en de armen en wordt je gevraagd om op je buik of rug te liggen.

Van te voren is het lastig aan te geven hoeveel behandelingen er nodig zijn. Zo kan het zijn dat je voor chronische klachten regelmatig terug moet komen, terwijl je met een andere klacht binnen 2-3 behandelingen van de klacht af bent.

Tarieven

Ben je aanvullend verzekerd, dan wordt deze behandeling vergoed. Zonder aanvullende verzekering ligt het tarief tussen de €25,00 en €30,00, voor 30 minuten.

Wat is het niet?

Bindweefselmassage is geen behandeling voor bewegingsklachten. Heb je rug, nek of schouderklachten omdat je bijvoorbeeld te veel zit op je werk, of doordat je een trauma (ongeluk) hebt opgelopen, dan zal deze behandeling niet de oplossing zijn.