Manja Weijers

Wat is somatics?

Wat is somatics?

In het kort: soma betekend lichaam, somatics is een term gebruikt door Thomas Hanna. Hanna omschrijft de ‘soma’ als het ervaren van het lichaam van binnenuit, met specifieke aandacht tijdens het bewegen wordt je je dieper bewust over je mogelijkheden.

Wat is de relatie met bewegingsklachten?

Als kind hebben we een natuurlijk en vrij bewegingspatroon. Bij het ouder worden, krijgt iedereen te maken met fysieke en psychische trauma’s, hoe groot of hoe klein dan ook. Dit kan door van alles komen: van het verstuiken van een enkel tot een open hartoperatie, van kleine teleurstellingen tot grote verliezen.

Deze gebeurtenissen hebben invloed op ons bewegingspatroon. Met andere woorden: emotion changes motion, maar ook motion changes emotion.

Voel jij je vervelend of heb je veel stress, dan heeft dit invloed op hij je spieren reageren en hoe je beweegt. Je wordt stijver, krijgt pijntjes, misschien op dezelfde plek, misschien telkens ergens anders.

Door de natuurlijke beschermingsreflex van het lichaam spannen onze spieren zich na de eerder genoemde ‘trauma’s’ aan. Door deze aanspanning veranderd ons lichaamszwaartepunt en moet het lichaam opzoek naar een nieuw zwaartepunt. Hierdoor veranderd (vaak zeer subtiel) de spierspanning in heel het lichaam.

Over tijd, als het trauma en de stress al voorbij zijn, ‘vergeten’ we onze spieren vervolgens weer los te laten, en zullen deze dus aangespannen blijven, met een lux woord heet dit ‘sensomotorische amnesie’.  We krijgen een vermindert gevoel over die spieren en er ontstaat een situatie dat we onze spieren niet goed meer kunnen aansturen. Ze gaan pijn doen en onze bewegingsmogelijkheden worden kleiner. Ook wordt in onze hersenen de beweging gekoppeld aan de pijn, zonder dat er echt iets kapot is.

Wat kun je er aan doen?

Oefeningen gebaseerd op somatics spelen hierop in. Je gebruikt je brein, je aandacht om weer controle te krijgen over deze ‘vergeten’ spieren. Dit kan in samenwerking met een therapeut of door zelf met aandacht een reeks oefeningen te doen die het lichaam weer in balans brengt.

En wat is het dan wat ik doe, Mobilizing Awareness®?

Dit is een techniek van Servaas Mes, die zijn oorsprong heeft uit de somatics theoriën van Thomas Hanna. Mes voegt aan de theorie van Hanna toe dat er in je bewustzijn naast je eerste-persoonsbeleving ook nog een verborgen eerste-persoonsbeleving bestaat die pas aangesproken wordt als je goed pandicluleert (speciale techniek). Het is deze verborgen eerste-persoonsbeleving die de sensomotorische amnesie in stand houdt zonder dat je daar erg in hebt en waardoor klachten zich niet herstellen. Deze techniek maakt het mogelijk dat jij, je brein en je lichaam zich weer bewust van de mogelijkheden die je hebt als persoon niet alleen in het bewegen hebt, maar ook in je leven.

Hoe wat en waar?

Ik heb mijn praktijk in Utrecht. Je vindt meer informatie op mijn ‘behandeling‘ pagina of neem  contact met me op.

soepele schouders