Manja Weijers

Voeten belangrijk, schoenen nog belangrijker!

In het vorige blogje kon je lezen waarom ik voeten zo belangrijk vind. Deze keer een stukje over schoenen.

Schoenen
Je draagt ze elke dag, dag in dag uit, sommige mensen dragen zelfs thuis, binnen, schoenen. Je bind je voeten helemaal in, liefst een stevige schoen om je voet te ondersteunen, met steunzool. Maar door je schoenen geef je je voeten geen kans om te bewegen, je spieren worden lui en er kunnen allerlei klachten ontstaan.

Waarom hebben onze schoenen allemaal een hak(je)?
Geen idee, na ja, je krijgt er mooiere billen van, maar het is in ieder geval niet bevorderlijk voor je lichaam. Kijk maar eens naar onderstaande plaatjes. Je ziet dat ons lichaam zich moet aanpassen als we schoenen dragen met een hak. Normaal zijn onze gewrichten boven elkaar gepositioneerd en hoeven onze spieren niet zo hard te werken, alles is in balans. Maar draag je een schoen met hak, veranderd heel de zaak. Gewrichten gaan buigen, spieren moeten gaan werken om ons nog staande te houden. Het bindweefsel aan de achterkant verkort, zeker als je altijd op hakken loopt is er grote kans dat je achillespees (kuitpees) verkort is. En verkort bindweefsel aan de achterkant, kan zorgen voor rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.                   

Ook komt er veel meer druk op de voorvoet in plaats dat heel de voet belast wordt

Smalle schoenen, het oog wil ook wat
Veel schoenen zijn te smal, onze tenen worden tegen en in elkaar gedrukt, geen wonder dat er hamertenen ontstaan en eksterogen. Plaatje hieronder zegt wel voldoende neem ik aan? Je ziet de hamerteen ontstaan. Teken eens je eigen voetvorm en daarna de vorm van je schoen en leg beide op elkaar. Je zult zien dat dat helemaal niet past.

Binnenkant schoenen, hoe verzinnen ze het??
Om onze voeten in smalle schoenen te krijgen heeft de fabrikant een trucje bedacht, namelijk de zool bij je voorvoet in een kuiltje te laten lopen. Hierdoor zakt je voorvoet wat in en heb je een smallere voet. Of dit nou zo bevorderlijk is voor je voet? Lijkt me niet.

Flexibele zool, die veel schoenen niet hebben
Vaak zijn de zolen van de schoenen die we dragen ook niet flexibel, normaal gesproken heb je … graden nodig om een mooie afwikkeling te maken van je voet, de meeste schoenen geven maar … graden. En ook de buiging van de voorschoen zit bij veel schoenen op de verkeerde plek, waardoor je niet rond je gewricht buigt, maar op een plek waar je voet geen gewrichten heeft!

       

Wat dan te doen?
In het vorige blogje heb ik al wat punten genoemd, maar het belangrijkste is, ga op zoek naar platte schoenen met een zeer flexible zool. Natuurlijk moet je niet van de ene op de andere dag je schoenen wisselen. Maar langzaam overgaan op een meer ‘barefoot‘ schoen is in mijn ogen wel erg belangrijk. Als je besluit hierop over te gaan dan is het belangrijk dat je je voet ook sterker maakt. Daarvoor kun je een afspraak bij mij maken om samen aan de slag te gaan! Neem gelijk contact met me op 😉

Gebruikte plaatjes komen van dit artikel:  http://nwfootankle.com/files/rossiWhyShoesMakeNormalGaitImpossible.pdf

verwen je voeten