Manja Weijers

Hallux valgus teen

Eerder schreef ik al blogjes over op blote voeten lopen en schoenen. Dit blogje gaat over een mogelijk gevolg van te smalle schoenen dragen. De hallux valgus teen.

Bij een hallux valgus staat je grote teen scheef. Hallux is Latijns voor teen en valgus betekent naar buiten gericht.

Normaal staat je grote teen recht, maar bij een hallux valgus staat je teen helemaal naar binnen gericht en het kootje naar buiten. Vaak met een pijnlijke eeltplek op die bobbel.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken, zoals het dragen van hoge hakken, lopen op smalle schoenen en als kind te kleine schoenen dragen. Alleen bij de laatste is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen met te kleine schoenen zeker problemen krijgen met hun voeten. Maar het betekent niet dat als je op smalle schoenen loopt je per definitie een scheve grote teen krijgt. Het kan echter wel een oorzaak zijn, het hoeft niet. Je kunt ook een hallux valgus ontwikkelen als je stevige ruime schoenen loopt.

Mensen die hun hele leven op blote voeten lopen hebben zelden of nooit last van een hallux valgus. Hun voeten zijn veel sterker en gezonder omdat ze voortdurend hun voetspieren moeten gebruiken. Het is dus eerder zo dat luie voetspieren het gevolg zijn van een scheve teen dan het dragen van bepaalde schoenen. Luie voetspieren zijn een indirect gevolg van het dragen van schoenen.

Soms wordt er gezegd dat de hallux valgus erfelijk is. Dit is echter niet het geval. De kwaliteit van je voetspieren, sterk of slap, dat is erfelijk. Hoe slapper je voetspieren, hoe meer kans op een scheve teen.

Wat doet er pijn aan je scheve teen?

Er zijn twee oorzaken waarom je pijn krijgt aan die scheve teen. Tussen elk gewricht (een gewricht is de plek waar twee botten bij elkaar komen) wat ruimte, zodat je kunt bewegen. De uiteinde van elk bot is bekleed met kraakbeen, dit zorgt ervoor dat je soepel kunt bewegen. Bij een scheve teen staan deze twee stukken bot niet mooi recht op elkaar. En daardoor is de  belasting in het gewricht niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten. Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd en hierdoor gaan de bewegingen in het gewricht minder makkelijk. Het gewricht wordt stijver en pijnlijker. En dit veroorzaakt dus je pijnlijke voeten.

De andere reden van een pijnlijke teen is de bobbel of knobbel aan je voet. Tussen het gewricht van de grote teen en de huid ligt een slijmbeurs. Zodat de huid soepel over het bot kan glijden. Bij een scheve teen kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Het gevolg is een zwelling opzij van de teen. Deze verdikking, een knobbel, wordt ook wel bunion genoemd. De knobbel is vaak rood en voelt een beetje zompig aan.

Wat kun je hier nou aan doen?

Zoals eerder aangegeven ontstaat een hallux valgus doordat je voetspieren slap zijn (geworden). Het is dus belangrijk om je voetspieren te trainen. Twee voet specialisten in Nederland hebben hiervoor een speciaal programma ontwikkeld. 12 blokken vol met oefeningen zodat na ongeveer een half jaar je teen weer recht staat. Het is een super mooi programma, ik heb hem zelf ook aangeschaft en doe de oefeningen om de dag. Ook mijn moeder is ermee aan de slag en na 2 weken merkt ze in ieder geval al dat haar voeten een stuk soepeler zijn.

Elke blok bevat achtergrond informatie, losse oefeningen en korte oefenprogramma’s van 10 minuten zodat je gewoon het filmpje kan volgen. Elke twee weken ga je een stapje verder zodat je voet steeds sterker en soepeler wordt. Dit is de link naar het programma.

hallux valgus

* De inhoud van deze blog komt gedeeltelijk van voetentraining.nl