Manja Weijers

Schouderblad dyskinesie

soepele schouders

Schouderblad dyskinesie

Je merkt bij het bewegen van je arm dat er veel verschil zit tussen links en rechts. Misschien voelt een kant veel minder stabiel, of is de schouder gevoelig. Of mensen zeggen tegen je dat je schouderblad zo raar staat. Je schouderblad heeft een verstoord scapulothoracaal ritme. Wat dat is? Dat lees je hieronder

 schouderblad dyskinesie

Een schouderblad dyskinesie of met een mooi woord scapulaire dyskinesie, betekent dat één of beide schouderbladen een ‘verkeerde’ stand hebben of niet goed bewegen. Vaak heb je last van je schouder, pijn of hij beweegt gewoon niet goed. Je krijgt je arm niet hoger dan horizontaal.

Beweging van het schouderblad

schouderblad

Je ziet het rechter schouderblad met sleutelbeen weergegeven. Wat op het plaatje aangegeven staat als ‘spine’ van de scapula is de bovenkant van de kom.

De beweging van je schouderblad is erg belangrijk bij het bewegen van je arm. Je schouderblad gaat namelijk over in de kom van je arm. Als je schouderblad niet goed beweegt loopt de bovenarm vast tegen je schouderblad en kunnen er tal van klachten ontstaan. Je schouderblad rust op je ribbenkast en glijdt daar overheen. Van boven naar beneden, van buiten naar binnen en draaiend. Als de spieren van je schouderblad niet goed werken kan het zijn dat je schouderblad niet alleen niet goed beweegt, maar ook dat hij van je rug af gaat staan.
Er ontstaat dan tipping, winging of shrugging:

  • Tipping: de onderste schouderbladpunt steekt uit
  • Winging: de binnenste schouderbladrand steekt uit
  • Shrugging: het optrekken van de schouderbladen

 

tipping-winging-shrugging

vlnr; tipping, winging, shrugging [1]

Hierdoor kunnen er andere klachten ontstaan zoals inklemming in het schoudergewricht (impingement schouder), irritatie van de rotator cuff spieren, irritatie van andere spieren en klachten aan nek en schouders. 

afspraak maken

Wat is de oorzaak van een scapulaire dyskinesie?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een scapulaire dyskinesie. De spieren eromheen zijn uit balans, er is een verstoorde spierfunctie van de nek- en/of schouderspieren. Het kan ook zijn dat het kapsel (de bandjes om het schoudergewricht) erg verkort zijn waardoor er te weinig ruimte is om te bewegen. Misschien is er een spier en/of peesscheur of werkt een zenuw niet goed om de juiste spieren aan te sturen. Dat laatste kan gebeuren bij een operatie doordat je te lang op je zij ligt bijvoorbeeld en de zenuw te weinig bloed krijgt. Of als je lang met een hele zware rugzak loopt. Er ontstaat dan een Thoracaal Outlet Syndroom (TOS).

Wat kun je zelf doen?

scapulathoracaal ritmeDat ligt er een beetje aan wat de oorzaak is. Het is in ieder geval al goed dat je bewust wordt van je schouderblad. Hoe beweegt je schouderblad, beweegt hij helemaal mee als je je arm omhoog doet? Kijk of je dat zelf voor elkaar kunt krijgen. Als je je arm omhoog beweegt, bijvoorbeeld door iets uit een kastje te pakken, reik dan met je hele arm, vanuit je schouder, rug. Nog mooier is als je vanuit je hart reikt. Probeer dat maar eens. Met mijn online programma Soepele Schouders komt scapula dyskinesie uitgebreid aan bod. Heb je interesse, klik dan hier.

Wat kan ik voor je doen?Maak afspraak

Ik kan je helpen de juiste spieren te activeren om je schouderblad weer soepel en vrij te laten bewegen. De spieren die teveel doen ontspan je en die te weinig doen activeer je. Stabiliteits- en coördinatietraining is hierbij een belangrijke factor. Daar gebruik ik verschillende technieken voor; gewone oefentherapie, NKT, AiM of MA

 

[1]Simin Deng, Kang Chen, Yanhong Ma, Juan Chen, Mi Huang, The Influence of Test Positions on Clinical Assessment for Scapular Dyskinesis, In PM&R, Volume 9, Issue 8, 2017, Pages 761-766, ISSN 1934-1482, https://doi.org/10.1016/j.pmrj.2016.11.011 

 

soepele schouders