Manja Weijers

Frozen shoulder

afspraak maken

Frozen shoulder

Heb je moeite met het bewegen van je arm? Voelt je schouder enorm stijf en lijkt hij gewoon vast te zitten? Of ervaar je een doffe pijn in je schouder? Dat kan een ‘frozen shoulder’ zijn.

frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Zoals de naam frozen shoulder doet vermoeden betekent het een bevroren schouder. Een schouder die niet of nauwelijks meer kan bewegen. Een andere naam is adhesive capsulitis, zoals je bij het plaatje ziet staan. Deze bewegingsbeperking wordt vooraf gegaan van een ontsteking van het kapsel. Het kapsel is bindweefsel dat om het schoudergewricht zit en de boel bij elkaar houdt. Die ontsteking zorgt ervoor dat het bindweefsel aan elkaar gaat kleven en er plooien ontstaan. Doordat het bindweefsel verkleefd is kun je de arm niet meer goed bewegen.

Wat zijn de symptomen?

Als je een frozen shoulder hebt, of als deze begint, dat heb je vaak een doffe schouderpijn en doet het
bewegen van je schouder ook pijn. Je arm heffen om bijvoorbeeld je haren te kammen of een trui aantrekken gaat bijna niet. Slapen op de aangedane kant is ook erg lastig en pijnlijk. Dit is de eerste fase, de freezing fase, waarbij het kapsel ontstoken is. Een pijnlijke fase die 9 maanden kan duren, langzaam ga je je arm steeds minder bewegen. Daarna gaat de frozen shoulder over in de tweede fase, de frozen fase. Deze duurt 4 tot 12 maanden. Je hebt geen pijn meer, mar je arm kun je niet bewegen. Het omhoog brengen gaat niet en ook een jas aantrekken is niet te doen. De derde fase is de ontdooi fase, het herstel. De mobiliteit wordt steeds beter, dit kan wel 3 jaar duren.

Hoe lang een bevroren schouder uiteindelijk duurt is voor iedere persoon anders. Maar na fase 3 ben je volledig herstelt.

Oorzaken van een frozen shoulder

Het is eigenlijk niet duidelijk hoe het komt dat het bindweefsel aan elkaar verkleefd. Hoe het ontstaat is wel meer duidelijkheid over. Vaak ontstaat een frozen shoulder na een ongeluk met de schouder. Bijvoorbeeld een val of verrekking van de spieren. Maar ook een operatie aan de schouder en verschillende aandoening zoals artritis, suikerziekte en schildklieraandoening kunnen een oorzaak zijn. Echter het komt ook voor dat er geen duidelijke oorzaak is en de klachten spontaan ontstaan en langzaam erger worden. Wat opvalt is dat de arm te weinig bewegen een trigger is om een frozen shoulder te krijgen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een frozen shoulder kan eigenlijk alleen gediagnostiseerd worden door een foto of scan om te zien of het bindweefsel van het kapsel er normaal uit ziet. Het komt wel eens voor dat een huisarts (of collega therapeut) aangeeft dat er een frozen shoulder is en dan blijkt het alleen om een flinke spierdisbalans te gaan en verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon.

afspraak maken

Wat kun je zelf doen?

Als je echt een frozen shoulder hebt, is er volgens onderzoek niet veel te doen. Je kunt het herstelproces niet versnellen met therapie. Er zijn altijd mensen die zeggen dat ze dat wel kunnen. Verder is het ook erg persoonlijk, de ene persoon heeft wel baat bij een bepaalde behandeling en een ander niet. Wat mijn FOI docent Hans de Jong zegt is dat je, in fase 1 het beste de arm volledig moet ontlasten, voor minimaal 2 weken en dat is in een mitella. Zodat het kapsel de tijd heeft goed te herstellen van de ontsteking zodat dat er de hele tijd een activiteit van gevraagd wordt. Zo voorkom je fase 2. Zit je in fase 2 dan kan yin yoga erg nuttig zijn omdat dit echt op het bindweefsel doorwerkt. Mijn yin yoga docent Emrik Suiches heeft hier veel positieve ervaringen mee (hij is trouwens ook manueel fysiotherapeut). Je laat het bindweefsel weer smelten, weer soepel en sappig worden.

Stel jezelf eens de vraag waarom je lichaam het nodig vindt om je letterlijk een halt toe te roepen. Je kunt immers niks meer met je arm in de bevroren fase. Wat speelt er op dit moment in je leven? Hoe sta je in het leven? Ben je blij met je leven of draag je zware lasten?

Wat kan ik doen?

Dat ligt eraan in welke fase je zit. Ik ken verhalen van collega’s die goede resultaten hebben geboekt metMaak afspraak het herstellen van de spier disbalans. Het bleek dus geen echte frozen shoulder te zijn. Maar de spieren waren zo uit balans dat alles pijn deed en beperkt was. Dit is uit te zoeken met NKT en MA. In de bevroren fase kunnen yin houdingen erg hulpvol zijn. En bij de laatste fase kan ik je helpen de schouder weer optimaal te laten bewegen, zodat je je minder beperkt voelt. Bij alle drie de fases is het zinvol om naar de echte oorzaak te kijken. Waarom is dit ontstaan? Is het puur lichamelijk of speelt er veel meer achter (wat toch vaak zo is).

 

soepele schouders