Manja Weijers

Schouder impingement

soepele schouders

Shoulder impingement

Heb je last van je schouder, beetje bovenop, met misschien uitstralende pijn langs je schouderblad richting je nek of juist naar je arm? Is het omhoog brengen van je arm, als je bijvoorbeeld een trui uittrekt lastig? Kun je niet goed op je arm liggen of voel je ‘s nachts ook veel pijn? Het kan zijn dat je een inklemming van de schouderspieren of de slijmbeurs hebt. Een shoulder impingement.schouder impingement

Wat is schouder impingement?

Een schouder impingement is een inklemming van de slijmbeurs in je schouder of van de suraspinatus pees, een van de rotator cuff spieren, de stabiliteitsspieren van de schouder. De inklemming vindt plaats tussen de kop van de bovenarm en de kom (het acromion) als je de arm omhoog beweegt. De kom, het acromion, is deel van het schouderblad en moet meebewegen als jij je arm beweegt. Beweegt je schouderblad niet goed mee, zoals bij schouderblad dyskinesie, dan kan het zijn de de bovengenoemde structuren ingeklemd worden.

De slijmbeurs zorgt ervoor dat de kop van de arm niet rechtstreeks tegen de kom komt, maar dat het mooi langs elkaar glijdt. De supraspinatus pees is een van de rotator cuff spieren die langs de slijmbeurs loopt en dus ook gevoelig is voor inklemming in de kleine ruimte tussen kop en kom.

Wat zijn de oorzaken?

Als het schouderblad niet goed beweegt dan worden de slijmbeurs en de supraspinatus pees de hele tijd geïrriteerd. Dit kan een ontsteking tot gevolg hebben wat de impingement klachten geef.

Als het schouderblad niet meebeweegt gebeurd er wat je ziet op plaatje rechts (plaatje is van sequencewiz.org)

Het kan ook zijn dat door een specifiek incident kunnen de rotator cuff pezen of de slijmbeurs beschadigd, gezwollen en geïrriteerd raken. Door deze zwelling is er te weinig ruimte in het schoudergewricht en raken ze nog meer geïrriteerd. Artrose van het schoudergewricht kan ook een oorzaak zijn.

Er zijn een aantal sporten waarbij schouder impingement veel voorkomt. Zwemmen, tennis, kanoën, soft/honkbal of gewichtsheffen. Ook werkzaamheden die veel bovenhands werk vergen zijn gevoelig voor een inklemming in de schouder. Stucadoors is zo’n beroep.

Wat zijn de symptomen?

schouder impingementSymptomen bij een schouder impingement zijn pijn aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van de schouder. Deze pijn kan ook uitstralen naar de bovenarm tot aan de elleboog. Meestal loopt deze uitstraling langs de buitenzijde van de bicepsspier. De klachten nemen toen wanneer men bewegingen uitvoert die de rotator cuff pezen of de subacromiale slijmbeurs onder druk zetten. Deze activiteiten kunnen zijn: arm optillen, boven het hoofd werken, reiken, arm draaien bij het aantrekken van een jas, tillen, duwen, trekken of liggen op de aangedane zijde. Een ‘painfull arc’ bij het omhoogtillen van de arm of een gevoel van ‘zwakke schouder’, kan aanwezig zijn wanneer men de arm probeert op te tillen of iets probeert te gooien.

schouder impingementHet negeren van symptomen/klachten kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van schouder impingement is essentieel voor snel herstel. Wanneer de aandoening eenmaal chronisch is, verloopt het helingsproces veel trager en is de kans dat de aandoening in de toekomst opnieuw optreed groter.

Wat kun je zelf doen?

Aan de ene kant is het belangrijk dat je je arm rust gunt. Laat het lichaam zichzelf herstellen. Blijf je schouder niet overbelasten. Vermijd in eerste instantie pijn, maar beweeg je arm wel binnen die pijngrens. Verder is het belangrijk dat het schouderblad goed beweegt. Wordt je bewust van je schouderblad en laat het meebewegen als je je arm optilt. Je zou ontstekingsremmend eten kunnen eten zoals knoflook, ui en het kruid geelwortel (kurkuma). Mijn online programma Soepele Schouders staat vol met oefeningen om weer te herstellen.

Wat kan ik voor je doen?

Samen gaan we op zoek naar de echte oorzaak van de klacht. Dat betekent vaak het herstel in Maak afspraakspieraansturing. zodat de slijmbeurs niet meer geïrriteerd wordt en kan herstellen. Heel soms, ik ben daar absoluut geen voorstander van, is het nodig om een ontstekingsremmer ingespoten te krijgen. De slijmbeurs krijgt op die manier wat rust. Ik ben hier geen voorstander van omdat dit ten eerste niet de oorzaak wegneemt, er is een reden waarom de slijmbeurs ontstoken raakt. Ten tweede maakt het alles weker in de schouder en dus gevoeliger voor klachten. Maar heel soms, geeft het net dat beetje rust wat het lichaam nodig heeft om te herstellen, het is de laatste uitweg zeg maar. NKT, FOI en MA werken voor mij en mijn patiënten erg goed om weer soepel en vrij te bewegen.

 

soepele schouders