Manja Weijers

Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

soepele schouders

Wat is het Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Heb je last van uitstralende pijn naar je arm, onderarm, hand en/of hoofd? Voelt je arm zwaar aan, tintelt het of ‘slaapt’ je arm? Heb je minder kracht in je arm, vooral als je bovenhands iets doet? Misschien heb je last van het thoracic outlet syndroom (TOS). Dit is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij de bloedvaten en/of zenuwen in het schoudergebied bekneld zijn. In het nek- schoudergebied vormen deze bloedvaten en zenuwen een bundel, die vanuit de nek ontspringt en naar de arm gaat. Onderweg kan hij op verschillende plekken bekneld raken. Dit kan tussen de spieren van de nek, de ruimte tussen het sleutelbeen en de eerste rib of in de oksel. Op het plaatje bij de scalene muscles, onder de clavicle, en onder de pectoralis minor muscle.

thoracic outlet syndroom

In 90% van de gevallen wordt deze beknelling veroorzaakt door druk op de armzenuwen en 10% door druk op de bloedvaten. Ze zorgen beide voor andere klachten. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De verhouding is hierbij 4:1 van de vrouwen t.o.v. mannen. TOS staat ook bekend als schoudergordelsyndroom en het neurovasculair compressie syndroom.

Wat zijn de symptomen?thoracic outlet syndroom

Zoals hierboven al staat zorgt beknelling van de vaatzenuwbundel voor klachten, zoals schouderpijn die uitstraalt naar de arm, hand en soms zelfs naar de nek en het achterhoofd. Soms heb je last van het verlies van spiercontrole en kun je bovenhands minder kracht leveren. Ook kun je last hebben van een slapend gevoel en/of tintelingen in de arm of de hand. Wanneer de slagader onder druk staat kan het zijn dat je arm koud aanvoelt en je huid wat bleek is. Als een ader onder druk staat kan je arm wat blauw eruit zien en voelt je arm gespannen aan.

Wat zijn de oorzaken?

Een veel voorkomende oorzaak van het thoracic outlet syndroom is het dragen van een hele zware tas aan een kant, of het dragen van een hele zware rugzak. Bijvoorbeeld zo’n grote backpack die backpackers dragen op reis. Deze tas drukt op je schouder en het sleutelbeen wordt daardoor ook naar beneden gedrukt. Onder het sleutelbeen loopt deze vaatzenuwbundel en die raakt daardoor geirriteerd.

Een voorovergebogen houding kan ook een oorzaak zijn, zeker als je hier heel lang in zit. Heb je een zittend beroep? Dan heb je meer kans op TOS. Er komt namelijk veel spanning op je nek- en schouderspieren aan de voorkant bij je schouder, waardoor de vaatzenuwbundel onder druk komt en geïrriteerd wordt. Heb je een baan waarbij je je armen vaak hoog moet houden, stucadoors of hoveniers? Dat is niet bevorderlijk voor ruimte in het schoudergewricht. Dit kan trouwens ook leiden tot een slijmbeursontsteking van de schouders en inklemming van andere structuren in de schouder (schouder impingement).

Het kan ook zijn dat de bouw van je botten ervoor zorgt dat er weinig ruimte is voor de bloedvaten en zenuwen. Sommige mensen hebben een extra paar ribben in de hals of de ribben zijn vervormt.

 afspraak maken

Wat kun je zelf doen?

Als je TOS hebt doordat je spieren heel erg gespannen zijn en op de zenuwbundel drukken, of omdat deze gespannen spieren je sleutelbeen naar beneden trekken dan is het belangrijk om te ontspannen. Heb je veel stress? Adem je snel? Voelt je arm zwaar en moe? Ontspan, mediteer, zorg voor rust in je lichaam. Mijn online programma Soepele Schouders kan je daar misschien wel bij helpen. Let op, ontspannen betekent niet dat je je arm niet meer moet bewegen. Bewegen is juist erg goed zodat je doorbloeding goed blijft. Ontspannen betekent dat je lichaam tot rust komt, dat je naar je lichaam leert luisteren en weet wanneer je teveel doet. Ontspannen betekent ook dat je adem rustig wordt en je nek- en schouderspieren niet meer zo hard hoeven te helpen en kunnen loslaten.

Kijk eens in de spiegel, staat de schouder waar je klachten aan hebt lager dan de ander? Soms is dit namelijk het geval, maak dan zeker een afspraak bij een goede fysiotherapeut die kennis heeft over de schouder.

Wat kan ik voor je doen?

Samen gaan we op zoek naar de echte oorzaak van de klacht. Dat betekent vaak het herstel in spieraansturing, waardoor je oa een mooie houding krijgt. Hierdoor wordt de vaatzenuwbundel niet meer geïrriteerd en kan het herstellen. NKT, FOIMA, AiM en oefentherapie werken voor mij en mijn patiënten erg goed om weer soepel en vrij te bewegen.

 

afspraak maken