Manja Weijers

Kaakklachten 

Kaakproblemen, niet iets waarvan je denkt dat het invloed heeft op de rest van je lichaam. Toch komt het ontzettend vaak voor. Naar schatting komt bij ongeveer 20% van de mensen kaak problemen naar voren. Kaakklachten kunnen zorgen voor bijvoorbeeld hoofdpijnklachten, gewrichtsproblemen, oogproblematiek, schouderpijn, nekklachten etc. Kaakklachten zijn ook bekend als TMDJ (temperomandibular joint disorder) en CMD (cranio-madibular disorder).

Kaak(gewricht)klachten 

Wat zijn kaak(gewricht)problemen?

Kaak(gewricht)problemen kunnen verschillende klachten veroorzaken rondom de kaak zelf. Je kunt pijn kaakklachtenrond en bij de kaak ervaren, uitstraling naar je mond. De mond niet goed kunnen openen. Moeite hebben met eten of zelfs zoenen. Je kaak kan een beetje uit de kom gaan als je je mond wijd opent bv bij het eten van een broodje gezond. Klachten ontstaan vaak door teveel spanning in het kaakgewricht. De spieren die je kaak bewegen. Hierdoor wordt je kaak bijvoorbeeld naar een kant getrokken (niet ver maar een klein beetje kan er al voor zorgen dat je mond niet meer zo ver open gaat). Het kan ook zijn dat de bandjes die de kaak bij elkaar moeten houden wat slap zijn, je spieren moeten dan wat harder werken om het soepel te laten bewegen. Als die spieren dat niet goed doen, krijg je teveel spanning.

 

De kaak staat verder in verbinding met je oor en natuurlijk je gebit. Oorpijn kan komen door teveel spanning in je kaak. Verder wordt door bindweefsel je kaak ook verbonden met je nek. Een niet goed functionerende kaak is regelmatig de oorzaak van nekklachten. En spanning rondom je kaak en dus mond heeft direct gevolgen voor je darmen en bekkenbodem. Je mond is het begin van je darmen en je darmen eindigen in je anus in je bekkenbodem.

Opdracht

Breng je aandacht naar je mond en sluit je ogen (lees natuurlijk eerst even verder). Span je mond aan, klem je kaken samen. Ontspan weer. Nu span je opnieuw je kaakspieren, klem je kaken en breng je aandacht naar je buik. Ontspan je mond en voel wat er gebeurd in je buik. Voel je dat spanning rondom je mond spanning geeft in je buik?

Anatomie van de kaakKaak(gewricht)klachten 

Je kaak hangt dmv een paar bandjes en spieren aan je schedel. De gewrichtsoppervlakten zijn bedekt met kraakbeen. De onderkaak en de schedel worden van elkaar gescheiden door een kleine kraakbeenschijf, de discus (blauw op het plaatje hiernaast). Het gewricht bevindt zich ruim 1cm voor de gehoorgang. De kaakspieren zorgen voor de beweging van de onderkaak, zoals: afbijten, kauwen, lachen, praten, slikken etc.

 

 

Hoe ontstaan kaak(gewricht)problemen?

Tandenknarsen, overbelasting en niet goed glijden van het kaakgewricht kunnen klachten veroorzaken. Maar waarom gebeurd dat eigenlijk? Vaak is het stress, je vastbijten in iets. Maar ook niet durven praten. Veel mensen die seksueel misbruikt zijn hebben kaakproblemen. Dit komt omdat ze hier niet over durven te praten, of misschien niet over willen en kunnen praten.

Opdracht

Hou jij veel spanning vast in je kaken. Merk je dat ze vaak op elkaar geklemd zijn? Hoe komt dit? Zorg ervoor dat je je kaken ontspant.

Wat kun jij doen?

Let vooral op dat je niet teveel spanning hebt rondom je mond. Je kunt ook de spieren bij je kaakgewricht wat masseren. Volg je hart, zeg wat je wilt zeggen (denk natuurlijk wel na op de manier waarop je het zegt). Denk je dat je klachten echt door kaakproblemen komen kun je ook een afspraak maken met een orofaciale fysiotherapeut.

Wat kan ik doen?

Ik kan je helpen met ontspannen en de relatie vinden tussen je kaakgewricht enMaak afspraak andere klachten. En dit behandelen. Maar ik ben geen kaakspecialist. Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in kaakklachten. Orofasciale fysiotherapeuten. Heb je dus een ernstige kaakklacht dan raad ik je aan een afspraak met een specialist te maken. Wil je weten of je kaak de oorzaak is van jou klachten of vermoed je dat je kaak een rol speelt, dan kun je bij mij terecht.