Manja Weijers

Nekartrose

Slijtage nek (Cervicale artrose)

Bij artrose of slijtage van de nekwervels is de kwaliteit van het kraakbeen verminderd. Kraakbeen is een beschermlaagje over het bot zodat de botstukken elkaar niet rechtstreeks raken. Het bot is niet meer glad maar wordt een beetje ruw waardoor bewegingen niet meer goed uitgevoerd kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld je hoofd niet meer goed draaien.

nekartrose

Op het plaatje hierboven zie je in het midden een normale nek en rechts zie je een nek met artrose. Het rode geeft aan dat de botten elkaar raken. Dit ziet er misschien wat eng uit. Maar iedereen heeft slijtage van het kraakbeen. Dit hoeft niet voor klachten te zorgen als je spieren nog gewoon in balans zijn. Maar, zijn je spieren uit balans, zijn sommige heel erg gespannen en zijn anderen net te laat met aanspannen, dan kunnen er vervelende klachten ontstaan.

De tussenwervelschijven bestaat ook uit kraakbeen. Naarmate je ouder wordt, wordt deze schijf ook dunner. De botten komen steeds dichter op elkaar. Dit is een van de redenen dat je kleiner wordt. Ook ontstaan er botachtige uitsteeksels, osteofyten. Dit zorgt er allemaal voor dat je wat beperkt kunt worden in het bewegen.

afspraak maken

 

Wat zijn tekens & symptomen?

Slijtage van de nek begint vaak pas echt als je wat ouder bent, ouder dan 60 jaar. Slijtage is een langzaamnekartrose

proces, dus ook de klachten worden langzaam erger. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten. De meest voorkomende klachten zijn stijfheid en pijn in nek bij opstaan uit bed. Je hebt heel de nacht gelegen, (ik hoop ook geslapen), weinig bewogen. Alles is stijf en nog niet doorbloed. Als je dan een tijdje beweegt gaat het beter. De spieren zijn weer doorbloed, door het bewegen wordt ook de tussenwervelschijf weer wat sappiger.
Er kunnen ook klachten ontstaan door die osteofyten, zeker als die net bij een zenuw zit. Je krijgt dan tintelingen, verdoofd gevoel, krachtverlies en pijn in de nek, bovenrug, schouders, armen of handen. Het lijkt op een hernia. Heb je dit? Dan is het BELANGRIJK dat je gelijk naar je huisarts gaat. Ook kunnen er spanningsklachten ontstaan doordat je nek minder soepel beweegt.

 

Factoren die bijdrage

Leeftijd speelt een belangrijke factor bij het ontstaan van nekartrose. Net als eenzijdige bewegen, lang in dezelfde houding (bijvoorbeeld door werk wat je 40 jaar gedaan hebt). Ook een eerdere blessure maakt je nek gevoeliger voor slijtage. Daarnaast kunnen er ook genetische factoren zijn.

Wat kun je zelf doen?

Zorg dat je slijtage voorkomt. Heb je het eenmaal, is het heel erg lastig om het weer te verbeteren. Kraakbeen is namelijk slecht doorbloed, weg is weg. Echter er zijn verhalen, en ik ken er een persoonlijk, waarvan het kraakbeen weer is hersteld. Dit was een langdurig en moeilijk proces. Waarbij een veranderde levensinstelling erg belangrijk was, net als erg gedisciplineerd (yin) oefeningen doen en heel de levenswijze veranderen. Röntgen voor en na heeft bij die persoon aangetoond dat het kraakbeen weer terug was en ze geen nieuwe knie hoefde. Echter dit is niet makkelijk. En zeker niet hier in een artikel op te schrijven. Dus voor nu,

  • zorg dat je doet wat je hart je ingeeft
  • blijf niet te lang in dezelfde houding zitten
  • beweeg voldoende en afwisselend
  • drink voldoende water (kraakbeen bestaat uit veel water)
  • laat je niet gek maken door stress
  • adem naar je flanken zodat je nekspieren niet hoeven te helpen met ademen en kunnen doen waarvoor ze gemaakt zijn. Je nek bewegen

Wat kan ik voor je doen?Maak afspraak

Samen opzoek gaan naar de ruimte die er nog is in het lichaam. Vooral de bovenrug lekker soepel maken, ademen naar de flanken. Ik heb een video opgenomen voor deze oefening, heb je die nog niet? KLIK dan HIER.  Spieren worden weer in balans gebracht zodat ze je zo goed mogelijk ondersteunen met bewegen. En je krijgt heel veel oefeningen, die je elke ochtend mag doen voordat je opstaat, zodat je lichaam weer soepel en sappig wordt en goed doorbloed.

(ook bekend als: Cervicale artrose, Nek osteoartritis, Cervicale degeneratie, Spinale degeneratie, Cervicale spondylisis, Nek artritis)

 

soepele schouders