Manja Weijers

Nekhernia

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf (de grijze schijf op het plaatje hieronder). Een hernia hoeft geen klachten te veroorzaken. Onderzoek toont aan dat van de 100 mensen zonder klachten er 70 een hernia hebben. Er ontstaan pas klachten als de tussenwervelschijf tegen de zenuw aankomt er een ontsteking ontstaat. Deze ontsteking zorgt voor de pijnklachten. Misschien kom je de term HNP wel eens tegen dat staat voor ‘hernia nuclei pulposi’, er is een uitstulping (hernia) van de de nuclei pulposi (kern) van de tussenwervelschijf. Je kunt bijvoorbeeld ook een hernia hebben bij je lies, een liesbreuk.

nekhernia

Wat gebeurd er bij een nekhernia?

De wervelkolom is een kolom met losse wervels. Deze wervels zijn op elkaar gestapeld en tussen elke wervel is een schokdemper, de tussenwervelschijf.

De wervel heeft een wervellichaam, dit is een groot stevig stuk bot en ligt aan de voorkant. Aan de achterkant zit een doornuitsteeksel, dat kun je bij jezelf voelen. In het midden zit een gat, hier loopt het ruggenmerg doorheen. Een bundel met zenuwen die van het hoofd naar je lichaam gaat. Tussen elke wervel is er een aftakking. Deze aftakking gaat bijvoorbeeld naar je armen, je organen of je benen.

 

nekhernia

uit boek Kapanji

De tussenwervelschijf kan bewegen, het is immers een schokdemper. Als je je hoofd naar achteren beweegt schuift hij wat naar voren, beweeg je je hoofd opzij gaat hij de andere kant op. En beweeg je je hoofd naar voren gaat hij naar achteren. Aan de achterkant zit de meeste ruimte voor de tussenwervelschijf. Als je je hoofd dus altijd naar voren hebt gebogen (bijvoor bij het computeren, of op je mobiel kijken) duwt die tussenwervelschijf dus altijd naar achteren. Hier komt ook nog eens veel druk op te staan. Dit is helemaal niet erg en kan het lichaam goed hebben. Behalve als je altijd en te lang in dezelfde houding zit. Of als je je grenzen niet aangeeft. Het kan zijn dat je tussenwevelschijf wat uitdroogt, hij beweegt immers weinig, want je hebt altijd je hoofd naar voren. Hij droogt uit, wordt wat broos, er ontstaat een scheurtje en uiteindelijk kan hij uitpuilen. Dit uitpuilen hoeft nog niks te betekenen. Je ervaart pas klachten als hij tegen een zenuw drukt EN er een ontstekingsreactie ontstaat.

Mogelijke oorzaken

Een belangrijke heb ik al genoemd, lang in dezelfde houding zitten. Er is echter meer voor nodig om een nek hernia te krijgen. Heel veel mensen zitten lang in dezelfde houding. Waarom krijgt een iemand wel klachten en de ander niet?

Dit heeft te maken met hoeveel je beweegt, hoe je beweegt en bijvoorbeeld of je eerder een blessure had. Maar er is meer. Er is ook nog een heel emotioneel deel wat een grote rol speelt. Body en mind zijn immers verbonden. Een belangrijke component is of je je grenzen behoud in het dagelijks leven. Kun je nee zeggen als het nodig is. Heb je een goed lichaamsgevoel heb je eigenlijk geen idee wat er zich afspeelt? Behalve dan dat je pijn hebt. Maar je lichaam heeft al veel eerder signalen afgegeven dat er iets aan de hand is. Een hernia is een soort van laatste redmiddel. Je MOET nu stoppen met bewegen, je MOET nu rust nemen. Dit geld ook voor een rughernia.

Mensen met een hernia in nek of rug zijn vaak te hard voor zichzelf, te stijf. Naar de buitenwereld toe functioneer je volgens de regels, je wilt graag voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je kunt niet kwetsbaar zijn. Het is belangrijk te verzachten. Wie ben jij, wat wil je eigenlijk het liefste? Wat zegt je gevoel? Misschien hou je het verdriet van het verleden te krampachtig vast, ga je maar door en wil je er niet aan denken. Maar je lichaam geeft aan dat je rust moet nemen. Het is tijd te herstellen.

Wat zijn de symptomen?

De klachten bevinden zich aan 1 kant, of links of rechts. Buigen en draaien van het hoofd kan de klacht erger maken. Vaak is er schietende pijn de arm in en diezelfde arm heeft een verminderde kracht. Je ziet de spieren zwakker en kleiner worden. Iets optillen kan niet meer door pijn en/of spierzwakte.

Belangrijk!

Herken je deze klachten? Ben je nog niet bij een arts geweest. Maak dan snel een afspraak want bij een hernia is het belangrijk dat je onder controle bent bij de neuroloog. Er is immers wat aan de hand met je zenuwen vanuit je nek.

Wat kun je zelf doen?

Neem rust. Leer te luisteren naar je lichaam. Ga mediteren of een rustige yogales doen. Leer je grenzen kennen en luister daarna. Het is belangrijk om te gronden, stevig met je voeten op de grond te staan. Dit geeft je ook een mooie houding. Dat is een volgend punt, verbeter je houding. Dit kun je onder andere doen door naar je flanken te ademen. Ik heb daar een paar mooie oefeningen voor, de flankademhaling om nek en schouderspieren te ontspannen. KLIK HIER als je ze nog niet ontvangen hebt.

Wat kan ik voor je doen?

Als je bij de neuroloog bent geweest zul je waarschijnlijk het advies rust en fysiotherapie krijgen. Een Maak afspraakhernia gaat namelijk bijna altijd vanzelf over en er is geen operatie nodig. Een hernia kan trouwens alleen worden bevestigd met een CT-scan of MRI. Samen met jou ga ik opzoek naar de echte oorzaak. Je gaat aan de slag met ontspannen, goed ademen en je krijgt oefeningen om de balans in je spieren weer te herstellen. Het is belangrijk dat je wervelkolom soepel blijft en om de signalen van je lichaam te herkennen.

 

soepele schouders