Manja Weijers

Geschiedenis van je klachten is belangrijk

In dit blog leg ik uit waarom de geschiedenis van je klachten zo ontzettend belangrijk is om de oorzaak te achterhalen van je huidige klacht.

Wat bedoel ik met de geschiedenis van je klachten?

Letterlijk alles wat er ooit gebeurd is in je leven. Elke val, verzwikking, breuk, operatie en littekens zijn voor mij belangrijk. Ik gebruik het om te achterhalen waarom je niet van je klacht afkomt. Waarom je lichaam niet zelf herstelt. Het is eigenlijk de belangrijkste vraag van mijn intakeformulier. Terwijl iedereen eigenlijk denkt dat de belangrijkste vraag de klacht is. Maar de klacht is een symptoom, de oorzaak ligt vaak ergens anders. In het verleden. De vraag naar de klachtengeschiedenis wordt eigenlijk ook nooit volledig ingevuld. De belangrijkste zaken worden vaak vergeten, zoals operaties en keizersnedes.

Waarom vind ik dat zo belangrijk?

Als voorbeeld heb ik hieronder een fictieve tijdslijn gemaakt. Dame van 50 jaar komt met chronische rugklachten. Deze zijn ontstaan na haar eerste bevalling. Ze wil graag van haar klachten af. Vaak wordt er bij zo iemand of gemasseerd of de persoon krijgt oefeningen om de buikspieren te verbeteren. Maar waarom heeft ze deze klachten? Daarvoor moeten we naar het verleden kijken. Deze fictieve persoon heeft ook een scoliose. Hoe komt dat? Vraag ik me dan af, het ontstaat nooit voor niks.

Een scoliose ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand niet in balans is. Dit kan een lichamelijke disbalans zijn, je kunt niet goed op beide voeten staan (bijvoorbeeld door val van fiets met gebroken scheenbeen op 7 jarige leeftijd, zie hieronder). Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er geen stabiele gezinssituatie was, waardoor je je als kind niet veilig voelde.

geschiedenis van je klachten

Deze persoon heeft ook nog een operatie gehad op jonge leeftijd. Hier moet je niet te makkelijk over denken. Een operatie heeft een enorme impact op een kind. Er ontstaan littekens, emotionele littekens, maar ook lichamelijke littekens. In de pubertijd gaat ze vaak door haar enkel en daarna komen er nek en schouderklachten. Ze heeft 2 keizersnedes gehad (dus ook littekens, misschien ook wel een heftige bevalling) en vanaf een jaar of 40 merkt ze dat ze moeite krijgt met balans, de rugklachten worden alleen maar erger, wat ze ook doet. Ik ga zo verder, eerst iets over littekens.

Littekens trekken je uit balans

Je weet dat we botten en spieren hebben. De spieren zitten vast aan de botten dmv pezen. Om en door je spieren loopt bindweefsel, als een vlies. Dit vlies komt bij het einde van de spier samen en wordt de pees, dit gaat naar je bot en verspreidt zich dan als een vlies om je bot heen. Bindweefsel omvat elke spiervezel, elke spier bundel en elke spier. Het bindweefsel loopt zo door en over al je spieren en botten. In je buikholte zorgt het er ook voor dat de organen op hun plek blijven. Je bent van top tot teen doorweven van bindweefsel. Door het bindweefsel kunnen we rechtop staan en bewegen. Zonder bindweefsel zouden we een zak huid met botten zijn.

Je kunt het bindweefsel zien als de spanbanden van een tent, of de zwanenhals van de Erasmusbrug omhoog houden (tuibrug). Bij een litteken, komt er spanning op het bindweefsel. Zie het voor je als een van de kabels van de Erasmusbrug die te strak gespannen staat, dat zal niet zo handig zijn, de zwanenhals wordt daarmee uit het lood getrokken. Misschien niet meteen, maar op den duur is de brug niet meer zo stabiel als dat hij was.

Zo is dat ook met littekens. Er komt spanning in het lichaam, waardoor bepaalde spieren anders gaan aanspanning. Vaak zijn ze net iets te laat, ze kunnen net niet op tijd reageren. Andere spieren die gaan helpen en raken overbelast. Zo kunnen klachten ontstaan. Meer over littekens lees je hier: KLIK

Terug naar het voorbeeld

Op 4-jarig leeftijd is er al een litteken ontstaan, waardoor het lichaam uit het lood wordt getrokken. Daar komt ook nog eens een scheenbeenbreuk bij. Ze heeft als kind dus niet goed op beide voeten kunnen staan en spieren reageren ook nog eens niet optimaal door het litteken. Hierdoor ontstaat er een scoliose. Deze scoliose zorgt er ook weer voor dat spieren niet goed kunnen reageren. Er ontstaat extra spanning in de nek en schouderspieren. De keizersnedes, weer twee littekens. Het lichaam raakt totaal uit balans. Letterlijk, want met de balans gaat het ook een stuk minder. De spieren raken oververmoeid, ze kunnen het allemaal niet meer volhouden en het lichaam blijft maar signalen (pijn) geven dat er iets moet gebeuren.

De behandeling

Ik zou van alles kunnen doen om haar rugklachten tijdelijk af te laten nemen. Maar de echte oorzaak ligt onder andere bij de littekens bij haar oren. Eerst moet daar de spanning verminderd worden. Net als de littekens in haar onderbuik van de keizersnedes. De spieren en gewrichten van het onderbeen moeten ook weer leren goed te bewegen en reageren. Er moet een voorwaarde gecreëerd worden zodat het lichaam zelf aan de slag kan gaan om te herstellen. Zodra die voorwaarden er zijn kunnen we kijken naar de echte klacht, haar rug. Waarschijnlijk zullen die klachten inmiddels al een stuk verminderd zijn. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Voorbeelden uit de praktijk

  • Man met telkens terugkerende schouderklachten. Kon arm niet over zijn hoofd leggen. Bleek een groot litteken op zijn onderrug te hebben. Na die losgemaakt te hebben kwam er direct ruimte in de schouder en kon de schouder weer pijnvrij bewegen.
  • Dame met een aantal littekens op haar hoofd, ontstaan in kindertijd, kwam met knieklachten. Kon niet goed fietsen, traplopen en kon niet naar de grond komen. Na drie behandelingen aan de littekens ging dat allemaal een stuk beter. Ze kon weer opstaan vanaf de grond. Zonder dat ik haar knie had behandeld. De klachten waren niet weg, maar er was voorwaarde gecreëerd om nu met haar knie aan de slag te gaan. Ze voelde zich trouwens ook nog eens veel beter in haar vel zitten, spanning in haar hoofd en gedachtes namen af, ze maakt zich minder druk en kan meer genieten.
  • Dame met spanningsklachten door scoliose. Bij testen bleek een litteken op haar borst, haar core beïnvloedde. Dit litteken is ontstaan in haar eerste 6 maanden van haar leven door sondevoeding.
  • Man met clusterhoofdpijn. Bleek ooroperatie gehad te hebben in kinderjaren. Er lijkt een duidelijk verband te zijn met de littekens achter de oren en de hoofdpijn.
  • Een voorbeeld van mijzelf. 5 Jaar terug deed ik veel vinyasa yoga, een actieve vorm van yoga, waarbij veel geplankt wordt. Ook was ik bezig met handstanden en armbalanshoudingen. Ik kreeg op een gegeven moment pijn aan mijn duim en kan tot op heden deze yogavorm niet meer doen. Mei 2017 kreeg ik een morton neuroma in mijn voet, een zenuwbeknelling waardoor lopen pijnlijk is. Met voetoefeningen had ik het onder controle. Tijdens het doen van een bodyscan kwam ik erachter dat mijn linker heup niet goed beweegt, ik kon een bepaalde beweging niet meer maken, een heel simpele beweging ging gewoon niet. Bij toeval deed ik een nieuwe oefening met mijn armen en ik merkte dat mijn linker arm veel stijver was in die bepaalde oefening dan mijn rechter en mijn duim deed zeer. Mijn schouder knoepte en kraakte. Na een paar keer herhalen werd het soepeler EN ik kon de beweging maken met mijn heup! De volgende dag merkte ik ook dat mijn voet geen pijn meer deed. Mijn voetklacht was een gevolg van mijn overbelaste duim, waarbij ik toentertijd waarschijnlijk ook mijn schouder anders bewogen heb. Ik ben heel benieuwd hoe mijn duim het zich houdt.

Conclusie

Dit is de reden waarom ik de geschiedenis van je klachten zo belangrijk vind. Het is echt een must voor mij om te achterhalen wat er allemaal Maak afspraakgebeurd is in het verleden. En het kan gaan om de kleinste littekens of voorvallen. Telkens sta ik weer te kijken hoe wonderlijk het lichaam is. Hoe goed het is om zichzelf aan te passen. Maar zodra aanpassen echt niet meer gaat, dan ontstaan er klachten. Dat maakt het soms ook lastig om een klacht goed te behandelen. Het kan een enorme puzzel zijn. En dat maakt mijn werk zo ontzettend leuk! Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op en maak een afspraak.