Manja Weijers

Waarom vind ik littekens belangrijk?

Wat zijn littekens?

Waarom vind ik littekens belangrijk? Dat vertel ik hieronder, eerst iets over wat littekens zijn. Littekens kunnen emotioneel zijn. Door ernstige trauma’s uit het verleden kan het zijn dat je nog veel verdriet, angst of bijvoorbeeld boosheid in je hebt zitten. Maar littekens kunnen ook lichamelijk zijn. Door bijvoorbeeld een operatie of ongeluk. Hierbij is de huid en het onderliggende bindweefsel kapot gegaan en niet meer mooi geheeld.

Wat is bindweefsel?

Je weet dat we botten en spieren hebben. De spieren zitten vast aan de botten dmv pezen. Om en door je spieren loopt bindweefsel (ook wel fascia genoemd), als een vlies. Dit vlies komt bij het einde van de spier samen en wordt de pees, dit gaat naar je bot en verspreidt zich dan als een vlies om je bot heen. Bindweefsel omvat elke spiervezel, elke spier bundel en elke spier. Het bindweefsel loopt zo door en over al je spieren en botten. In je buikholte zorgt het er ook voor dat de organen op hun plek blijven. Je bent van top tot teen doorweven van bindweefsel. Door het bindweefsel kunnen we rechtop staan en bewegen. Zonder bindweefsel zouden we een zak huid met botten zijn.

Je kunt het bindweefsel zien als de spanbanden van een tent, of de zwanenhals van de Erasmusbrug omhoog houden (tuibrug). Bij een litteken, komt er spanning op het bindweefsel. Zie het voor je als een knoop in een van de kabels van de Erasmusbrug, dat zal niet zo handig zijn, de zwanenhals wordt daarmee uit het lood getrokken. Misschien niet meteen, maar op den deur is de brug niet meer zo stabiel als dat hij was.

Zo is dat ook met littekens. Er komt spanning in het lichaam, waardoor bepaalde spieren anders gaan aanspanning. Vaak zijn ze net iets te laat, ze kunnen net niet op tijd reageren. Andere spieren die gaan helpen en raken overbelast. Zo kunnen klachten ontstaan

Waarom vind ik littekens belangrijk?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kunnen littekens de aansturing naar je spieren verstoren. Om nog een metafoor te geven. Je luistert naar een concert. Het klinkt echt voor geen meter, er zit een trompet (litteken) de hele tijd erdoorheen te tetteren, veels te hard. Het heeft voor de dirigent geen zin om de rest harder te laten spelen (spieren trainen). Die trompet (litteken) moet eerst zachter spelen, minder aanwezig zijn, zodat het mooi is afgestemd. Dan pas kun je verder. Het litteken kan door spanning aan het bindweefsel trekken, maar het kan ook een storingsfactor zijn voor je brein, of beide. Het litteken moet eerst behandeld worden, de trompet moet eerst zachter gaan spelen, daarna kun je met de rest aan de gang. Doe je dit niet dan kan de klacht terug blijven komen, of je valt van de ene in de andere klacht.

Hoe behandel je littekens?

Vaak test ik uit welke spieren niet goed reageren, dit doe ik met kinesiologische spiertesten. Ik test ook of het litteken invloed heeft op deze testen. Heeft het geen invloed dan is het niet de trompet die te hard speelt. Heeft het litteken invloed, dan ga ik eerst verder met het litteken. Dit doe ik door het te verwarmen met mijn vingers. En door de persoon zijn aandacht naar het litteken te brengen. Dit klinkt misschien een beetje hocus pocus. Maar door de doorbloeding te stimuleren verzacht het bindweefsel en het litteken en kan de energie weer stromen. En daarmee bedoel ik dat spanning wordt losgelaten en het metabolisme van die plek wordt gestimuleerd. Je kunt de doorbloeding stimuleren door massage. Maar ik heb gemerkt dat het voor mij beter werkt om het gewoon te verwarmen met mijn vingers. Doordat de persoon zijn/haar aandacht erbij houdt wordt het brein bewust van die plek met spanning en de warmte waardoor het proces wat meer effect heeft.


Emoties

Er kunnen verschillende sensaties gevoeld worden. Zo voelen mijn vingers warm, maar het kan ook gaan tintelen. Soms zelfs trillen of schokken door spanning dat wordt losgelaten. Er kan een gevoel van verlichting zijn, door de nieuwe ruimte die er ontstaat. Soms zijn er ook emoties bij gepaard, zeker als het litteken is ontstaan door een heftige gebeurtenis. Verdriet komt vrij of woede. Dat mag allemaal, en eigenlijk moet dat ook, dan moet toegelaten worden, anders blijft er altijd spanning hangen. Dat kan natuurlijk heel angstig zijn, sommige mensen willen helemaal niet terug naar die gebeurtenis. Maar als het zo’n heftige gebeurtenis is en je reageert er in het heden nog zo heftig op, dan is daar dus nog iets dat niet verwerkt is en wat zeker onderdeel is van je klacht (tenminste als ik het uitgetest heb).

Is het altijd het litteken dat het lichaam verstoort?

Nee, er kunnen nog heel veel andere factoren meespelen. Bijvoorbeeld spanning in het bindweefsel zonder litteken, bijvoorbeeld in de pezen of ligamenten (bandjes tussen gewrichten). Het kan ook zijn dat spieren zelf heel erg gespannen zijn, waardoor andere spieren minder gaan doen. Beide is niet handig. Het kan zijn dat je heel erg gestrest bent en te weinig rust neemt. Het kan zijn dat je een voedselallergie hebt of te weinig voedingsstoffen hebt. Er kan zoveel meespelen en soms is het echt een puzzel.

Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen? Heb je een operatie gehad waardoor je een groot of klein litteken hebt overgehouden en vraag je je nu af of dat litteken oorzaak is van je klachten? Maak dan nu een afspraak:

afspraak maken