Manja Weijers

*interessante casus* bilklachten

Hoe ziet een behandeling er bij mij uit? Ik heb er al regelmatig over geschreven in verschillende casussen. Hieronder beschrijf ik er weer een. Alleen net iets anders, want we zijn nog niet klaar.

Klachten (geschiedenis)

Dame met klachten in bil met uitstraling in been en richting schouders. Paar jaar terug teen gebroken en kan sindsdien niet meer hardlopen (andere voet dan waar bilklacht zit).

Behandeling

De eerste 2 behandelingen zijn we aan de slag gegaan met de spierdisbalans. De bilspier doet teveel, hoe komt dat? Welke spier doet dan te weinig? Na de tweede behandeling was er te weinig vooruitgang dat ik besloot een andere weg in te gaan. Het heeft geen zin iets te blijven doen als er niks verbetert.

Bij de intake had ik een loopfilmpje gemaakt en die heb ik er opnieuw bij gepakt. Ik zag in de slowmotion dat haar romp niet goed meebewoog en een bepaalde beweging niet maakte. En het been waar de klacht zat wilde niet goed strekken bij de afzet. Daar zijn we eerst mee aan de slag gegaan en het werd al snel duidelijk dat links enorm van rechts verschilde bij het doen van dezelfde beweging. Aan de ene kant ging het goed, aan de andere kant was het echt onmogelijk, het brein snapte de beweging totaal niet.

Bij het inzoomen op haar rug zag ik dat een wervel niet goed meebewoog en ze daarom de beweging in haar rug niet kon maken. Ik heb haar rug behandeling, gemobiliseerd in de hoop dat dat effect zou hebben op de wervel, maar helaas nog zonder resultaat. Dat gaf voor mij wel aan dat de oorzaak van haar rug dus waarschijnlijk niet in haar rug zat, want anders was er wel resultaat geweest (beter of slechter).

De keer erop met veel oefenen was er nog niet veel veranderd aan de beweging in de rug, die ging nog steeds moeilijk. Ik ben weer de rug gaan analyseren waarom staat en beweegt het lichaam zoals het doet. Gaat de beweging makkelijker als de schouder omhoog wordt getrokken, of juist naar beneden. Gaat hij makkelijker als het hoofd gedraaid is. Zo kreeg ik een veel beter beeld, maar het werd ook een stuk ingewikkelder. Want eigenlijk stond het lichaam als helemaal in de houding om haar zo goed mogelijk te helpen, alleen haar hoofd stond de verkeerde kant op gedraaid. Waarom was dat? Ze had ooit een whiplash gehad, dat kan een reden zijn. Dus we hebben teenbreuk waarna klacht ontstaan is en whiplash, 2 uitersten.

Dus ik heb geprobeerd om haar nek wat los te maken en die beter te bewegen. Zonder resultaat. Ik had net een cursus over organen en bindweefsel gehad en besloot te kijken hoe het zat met het bindweefsel in de buikholte. Het bindweefsel vanuit de diepe buik gaat via de nieren, lever, middenrif naar de nek. En ja hoor, een kant was enorm gevoelig en gespannen. Dat losgemaakt en na opstaan ging de beweging een stuk beter, ook stond haar hoofd beter.

Conlusie

Zo zie je maar. Een bil klacht die ontstaat omdat de rug niet goed beweegt. Als haar rug de beweging kan maken, zal de klacht in haar bil waarschijnlijk voorbij zijn. Heb ik nu de echte oorzaak gevonden? Ik hoop het! Op dit moment is mijn hypothese dat ze anders is gaan lopen na haar voetklacht. Hierdoor spanning is gaan opbouwen in de diepe spier in haar buik die van haar rug naar bovenbeen loopt (de psoas). Deze zorgde ervoor dat haar rug niet goed kon zijwaarts buigen, haar lichaam compenseerde dat met het omhoog brengen van een schouder en het laten zakken van het bekken (alsof de rug een zijwaartse buiging maakt). Misschien dat het bindweefsel in haar buik haar hoofd ook scheef trok. Ik ben heel benieuwd naar onze volgende afspraak. To be continued…..

Wil je ook weten wat de echte oorzaak van je klacht is? En sta je ervoor open om naar verschillende oorzaken te kijken, zoals stress, operaties, trauma’s? Maak dan nu een afspraak!

afspraak maken