Manja Weijers

*interessante casus* doorgezakte voet

Klachten geschiedenis

Meisje van 11, zit in groeispurt heeft 2 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij ze vooral last had van haar enkel. Die klacht is weggegaan, maar nu heeft ze ‘opeens’ een ernstige doorgezakte voet.

Behandeling

Gister zag ik haar voor het eerst dus, dit was een intake en behandeling. Hier neem ik altijd ruim de tijd voor. Ik maak altijd een voetscan en bekijk elke beweging die gewrichten kunnen maken. Niet alleen van de voet, maar vooral ook naar boven toe. Het is duidelijk dat ze een enorm doorgezakte voet heeft, de talus, een botje in de enkel staat helemaal naar binnen gedraaid! En dat niet alleen, ze is ook al een scoliose aan het ontwikkelen. Niet zo gek als je naar haar voet kijkt. Net als bij veel eerste behandelingen begin ik de behandeling met het losmaken van de voet. Die beweegt verder goed dus verder naar stap twee.

rugklachten

De spierdisbalans. Met de balans was het duidelijk dat haar doorgezakte voet weinig balans had. Ook als ik haar om wilde duwen ging dat naar een kant heel makkelijk en de andere kant stond ze stevig. Dit is een simpel testje om al een inschatting te hebben van de spierdisbalans. Ook haar doorgezakte voet deed me al iets vermoeden. Echter bij het testen was het niet helemaal wat ik dacht dus vroeg ik verder naar operaties of littekens. Ik zag een klein litteken op haar buik en teste dit tegen een van de spieren. Ja hoor, dat was de boosdoener.

Ik heb het litteken behandeld, een van de andere spieren losgemaakt en wat andere spieren geactiveerd. Ik vraag haar te staan en ze staat recht! Geen doorgezakte voet, ik kan haar ook niet meer omduwen. WAUW! Zo gaaf, het voelde een beetje onwennig maar wel fijn. Ook lopen voelde beter. Helaas was de scoliose nog niet verminderd (was mooi geweest) dus daar gaan we de volgende keer mee aan de slag.

Conclusie

Waarschijnlijk heeft het lichaam niet goed kunnen herstellen na het ongeluk door spanning in de buik door het litteken. Door deze los te maken kwam er ruimte voor de andere spieren om weer actief te worden. Doordat ze al een tijdje liep met die enorme doorgezakte voet tijdens een groeispurt is waarschijnlijk de scoliose ontstaan.

*edit* Vandaag (een dag later) kreeg ik bericht van haar moeder dat de voet nog steeds goed staat. Maar dat ze wel erg ziek is geworden toen ze thuis kwam, met overgeven en hoofdpijn. Die de andere stand van haar voet, samen met het loskomen van spanning nog door het ongeluk (ook al was dat 2jr geleden) kan het zijn dat het teveel is voor het lichaam om dat zo even snel te verwerken.

*edit 2* Een week later is haar scoliose bijna weg, er is nog een klein bochtje, waardoor een bepaalde beweging tijdens het lopen niet zo goed verliep. Daarmee zijn we aan de gang gegaan en eind van de behandeling bewoog het een stuk beter.

Het valt me altijd op dat kinderen zo ontzettend snel en goed reageren op behandelingen met NKT, FOI of AiM (de technieken die ik gebruik). Waarschijnlijk omdat ze er nog niet zo lang mee rondlopen en omdat ze een stuk minder hebben meegemaakt. Dus alle trauma’s, positieve en negatieve gebeurtenissen die een volwassen persoon heeft meegemaakt en die allemaal van invloed zijn op het bewegen. Die heeft een kind nog niet gehad (hopelijk) en daardoor reageren ze altijd super snel. Erg leuk om te zien!

Meer casussen lees je hier. Wil jij ook weten wat de echte oorzaak van jouw klacht is? Maak dan nu een afspraak!

afspraak maken