Manja Weijers

Organen en klachten tijdens het bewegen

Nieuwe kennis opgedaan

Het afgelopen weekend heb ik een nieuwe cursus gedaan. Buik orgaan fascia bij Physis Academy. Als fysiotherapeut leer je niks over organen en klachten tijdens het bewegen. Dat is echt een gemis, want spanning in je buikholte kan voor heel veel klachten zorgen. Toen deze workshop gelanceerd werd heb ik me dan ook gelijk aangemeld, want hier wilde ik nog zoveel over leren!

Wat is de relatie?

Hoe ziet dat dan? Organen en klachten tijdens het bewegen. Door heel ons lichaam zit bindweefsel, alles is met elkaar verbonden. Als er ergens spanning zit (trek maar eens aan een punt van je shirt) dan wordt dat ergens anders op rek gebracht. Er lopen door het lichaam verschillende lijnen/sheets. bijvoorbeeld de Deep Front Line (zie het plaatje hiernaast). Deze starten bij de voeten, loopt door je kuit, de spieren die je benen naar binnen bewegen (adductoren), bekkenbodem, onderlangs je darmen, door je maag/lever en nieren, over je in middenrif (diafragma), binnezijde borstkas, keelgebied en eindigt op je hoofd. Een nierbekkenontsteking of longontsteking kan ervoor zorgen dat het bindweefsel minder soepel beweegt en niet goed herstelt. En zo kun je na verloop van tijd ergens anders klachten krijgen.

Wat heb ik geleerd?

Osteopaten zijn gespecialiseerd in organen en hoe het lichaam beweegt. Ze kunnen zelfs de functie van organen beïnvloeden met manuele technieken. Dit heb ik dus niet geleerd. Ik heb geleerd hoe ik het bindweefsel rondom de organen kan stimuleren en te verzachten, zodat de doorbloeding verbetert in dat gebied. Ja indirect kan dat effect hebben op de organen, maar dat was niet het doel van de cursus.

Wat heb jij hieraan?

IMaak afspraakk kijk nog completer naar het lichaam. Ik heb inmiddels een heel aantal technieken die ik inzet om het lichaam van verschillende kanten te benaderen. Zoals vanuit spierdisbalans, littekens en (physieke en emotionele) trauma’s middels NKT en MA. Vanuit het looppatroon en gewrichten met AiM en FOI. En nu kan ik ook de organen inzetten met deze technieken. Klik op het plaatje als je een afspraak wilt maken.