Manja Weijers

*leuke casus* Oude dame beter laten lopen

Twee maanden terug werd ik gebeld door een man of ik zijn moeder kon begeleiden. Hij vond dat ze weer beter moest lopen. Of ik ook aan huis behandelingen deed. Dat had ik in mijn eigen praktijk nog niet gedaan, maar ik stond er wel voor open.

Klachten geschiedenis

Oude dame van bijna 90, schuifelt van muur naar kast, loopt met erg kromme rug en is erg bang om te vallen. Een paar dagen terug was dat weer het geval geweest, ze was achter over gevallen in de keuken en kon zich met moeite overeind trekken aan de trapleuning. Ze voelde zich enorm machteloos op dat moment.

Behandeling

AiM

suspension fase vanuit AiM

We zijn eerst aan de slag gegaan met kleine oefeningen. Ik had al wel aangegeven dat ik graag met haar zou oefeningen hoe ze van de grond goed kan opstaan en ook omdraaien van rug naar buik. Ze keek me vol ongeloof aan, we gaan toch niet op de grond oefenen (al was het natuurlijk wel erg fijn als dat goed zou gaan). Maar ik zag al dat ze daar nu nog niet voor open stond. Dus eerst wat simpele ‘flos’ oefeningen om de rug wat mobieler te maken en loopoefeningen vanuit AiM. Na 3 weken had ik mijn dikke mat meegenomen en zijn we in de gang naar de grond gegaan op handen en knieën en via de trapleuning weer tot staan. Dit ging erg moeizaam en mevrouw vond het maar niks. De keer daarop heb ik het wel benoemd maar we zijn met het lopen bezig geweest.

 

3 weken terug was het weer zover, we gingen nu zelfs helemaal naar de grond te gaan, tot op de rug. Vreselijk vond ze het, zo machteloos. Ze kwam overeind en was daarna toch wel erg trots. Vorige week weer, maar alleen op handen en knieën, 3 keer achter elkaar en het ging echt super goed. Ook het lopen ging steeds beter en zelfs een stukje los gelopen. Ik laat haar langzaam alle fases vanuit het looppatroon doorlopen. We zijn nu bezig met de suspensionfase en de strike fase omdat je die mooi aan elkaar kunt plakken waardoor het een simpele en leuke beweging wordt.

De laatste keer dat ik haar zag zijn we weer naar de grond gegaan, daar had ze dit keer geen hulp bij nodig, helemaal tot aan de rug. Ik moest alleen even een trucje vertellen hoe ze naar de buik kwam en zonder hulp stond ze op (wel met vasthouden aan de bank). Echt zo mooi om te zien! Ze was ook erg blij. En deze keer liep ze heen en weer los, met een mooie arm zwaai. Het was haar opgevallen dat ze minder last had van duizelingen, minder koud, beter liep en minder neiging had om te vallen. Waar ik eerst echt 5 minuten moest wachten voor er open werd gedaan, was dus nu binnen een minuut.

AiM

Voor het lopen doen we oefeningen uit AiM, waarbij je spanning opbouwt op het bindweefsel en dat dan loslaat als een katapult. Dit zorgt ervoor dat lopen minder energie kost. Je laat het lichaam ook weer ervaren wat de mogelijkheden zijn en als dat helpt dan gebruikt je brein dat gelijk bij het bewegen. Het looppatroon heeft 7 duidelijke fases 5 daarvan kun je heel uitvergroot oefenen. Strike, suspension, shift, transition en propulsion. Het gaat hierbij niet alleen om wat de voet doet, maar om wat het hele lichaam doet op dat moment. Dus is knie gebogen of gestrekt, wat doet de heup, is rug hol/bol/zijwaarts gebogen of gedraaid, wat doen de armen en het hoofd?

Conclusie

Het is heel anders werken dan wat ik meestal doe. Maar ook weer ontzettend leuk. Ik zou wel meer mensen zo willen helpen. Als het brein weer ervaart wat er mogelijk is gaat het allemaal opeens een stuk makkelijker. Het is alsof je een laag met bladeren wegveegt en de weg is weer zichtbaar. Het lichaam kan nog veel meer dan je denkt! Ik denk dat deze dame nog wel binnenshuis zonder hulp kan rondlopen. En ze kan zeker als er iets gevallen is dat weer oprapen. En ze kan vooral zichzelf oprapen als ze valt. Doordat ze meer zeker is van zichzelf is er ook minder angst om te vallen en zal ze daardoor ook minder vallen. Ze merkt het nu al.Maak afspraak

Heb je ook een ouder die moeite heeft met lopen? Ik help graag! Misschien
merk je bij jezelf wel dat lopen lastig gaat. Ook dan kun je een afspraak maken.