Manja Weijers

*leuke casus* hallux valgus

Klacht

Een tijdje terug kwam er een meisje in mijn praktijk met erge klachten aan haar linker enkel en rug. Bij onderzoek bleek dat ze een enorm doorgezakte voet had links, een scoliose in haar rug en aan haar rechter voet een grote scheve teen (hallux valgus).

Oorzaak

Het was zeer waarschijnlijk dat haar doorgezakte voet kwam door een ongeluk van haar enkel. Daardoor heeft ze een scoliose ontwikkeld en omdat haar linker voet niet goed bewoog ving haar rechter voet dat op door extra stabiliteit te zoeken waardoor een hallux valgus is ontstaan.

Behandeling

Tijdens de eerste behandeling kwam de stabiliteit van de enkel alweer terug en ook de scoliose reageerde gelijk erg goed, een week later al een stuk verminderd. Helaas hebben we geen foto’s gemaakt bij de eerste behandeling. We zijn aan de slag gegaan met de hallux valgus aan haar rechter voet. Die was na de eerste behandeling ook al verminderd, en bij de tweede (of derde) hebben we een foto gemaakt. Zie hieronder.

Zoals je op de eerste foto ziet zat haar grote teen onder haar 2de teen (en het was dus al verbeterd). De hoek tussen grote teen en de voet was 23 graden (ipv ongeveer 0 graden). Op de tweede foto zie je dat er ruimte tussen de tweede teen en grote teen is ontstaan, maar de teen is nog wat gedraaid (op de foto) links, richting kleine teen. De 3de foto laat de teen zien zoals hij nu is, de hoek is afgenomen naar 18 graden en de teen is niet meer gedraaid.

We laten het even voor wat het is, kijken het even aan of het lichaam weer zelf herstelt in combinatie met oefeningen. De scoliose is ook zo goed als weg, dus de voet heeft weer meer ruimte om te bewegen.

Maak afspraak

Ik kan je (misschien) helpen

Heb jij ook een grote scheve teen? Zoals je ziet kun je er wat aan doen. Er is nog hoop! We gaan opzoek naar de echte oorzaak en daarna krijg je heel wat oefeningen mee om je voeten en tenen weer soepel te maken.