Manja Weijers

*Mooie casus* hielspoor

Dame met hielspoor vraagt zich af of ik haar kan helpen. Ze heeft al veel gedaan, maar haar klachten komen terug en worden erger. Het zit vooral links. Als ik kijk naar de klachtengeschiedenis valt me op dat al haar klachten links zitten. Zo heeft ze ook een schouderklacht links.

Ze heeft me een filmpje opgestuurd van hoe ze loopt. Op dat moment weet ik haar geschiedenis nog niet, alleen linker hiel en linker schouder. Maar als ik naar het filmpje kijk, klopt er rechts iets niet. Dus vraag haar, wat heb je aan de rechter kant van je lichaam? Heb je daar nooit iets gehad? Blijkt dat ze daar een diep litteken heeft waar ze nooit meer naar om gekeken heeft.

2 Behandelingen later zijn haar klachten weg, haar voet is soepel en vrij. Geen stijfheid meer bij het opstaan, niet meer pijnlijk bij het lopen.

hielspoor

Wat viel me op?

Ik heb een screenshot gemaakt van haar looppatroon.

Als ze haar linker been voor zet, dan is haar bekken mooi horizontaal, ondanks dat ze pijn heeft aan haar linker hiel vindt ze het ok om haar linker voet voor te zetten (plaatje links boven).

Als ze haar rechter voet voor zet, is haar bekken rechts gezakt (plaatje rechts boven). Op zich zegt dat nog niet zoveel, alleen dat ze het dus niet fijn vind om haar rechter voet voor te zetten.

Als ze het gewicht op haar linker voet neemt dan komt haar linker heup omhoog, precies zoals het moet. Een hip hike links en een zijwaartse buiging links, ze blijft daardoor mooi in de middenlijn (plaatje links onder).

Als ze het gewicht op haar rechter voet neemt, komt haar bekken ook wat omhoog tov plaatje rechts boven, maar er is geen hike, haar bekken is zelfs niet horizontaal. Om toch haar rechter zij te kunnen verkorten (wat nodig is tijdens het lopen) buigt ze helemaal met haar rug naar rechts, van de middenlijn af.

Er viel me nog wat op, haar knie bij de onderste plaatjes. Gewicht op linker voet, heeft ze haar rechter knie gebogen, terwijl deze gestrekt zou moeten zijn. Gewicht op rechter voet, is linker knie gestrekt.

Hypthese

Ze wil haar rechter heup niet bewegen (omhoog brengen en strekken). Omdat ze haar heup niet wilt strekken buigt ze haar knie. Er is iets bij haar rechter knie/heup/buik. Er zijn natuurlijk nog meer hypotheses te maken nav het filmpje, ik had zomaar helemaal fout kunnen zitten.

Conclusie

Zo zie je maar, een voetklacht links, door een litteken rechts in de buik. Door het litteken wilde ze haar rechter kant niet strekken, daar zat heel veel spanning. Ook wilde geen hip hike maken omdat dat extra spanning gaf in de buik, rondom het litteken. Hierdoor ging ze compenseren en ontstonden er overbelastingsklachten, zoals hielspoor aan de andere kant. Hielspoor, of de klacht zegt me daarom niet zo heel veel. Het is een gevolg, geen oorzaak. Ik ga altijd opzoek naar hetgene waar iemand niet wil zijn, wat wordt er vermeden en waarom?

afspraak maken