Manja Weijers

*mooie casus* Frozen shoulder

Een tijd geleden kwam er een dame met schouderklachten in mijn praktijk. Ze had een verkeerde beweging gemaakt en kon haar arm niet meer bewegen, gezien deze verkeerde beweging al enkele maanden ervoor was gebeurd vermoedde ik een frozen shoulder.

We zijn in eerste instantie aan de slag gegaan met ontspanning, rust brengen in het systeem zodat de pijn minder op de voorgrond kwam. Daarnaast hebben we gekeken naar de rol van overtuigingen en emoties en die waren er zeker. Mijn client kwam tot de conclusie dat elke keer als zij tegen haar gevoel in ging haar schouderklacht erger werd (of weer op kwam spelen). Het emotie werk en fysieke werk hebben we afgewisseld. Ene keer ontspannen, dan weer mobiliseren. Samen met P-DTR kwamen we een heel eind en snel was de pijn minder en weg.

Maak afspraak

Helaas bleef de bewegingsuitslag een beetje gelijk. Tot vorige keer. Ik ging terug naar de beweging die zij eerder had gemaakt waardoor dit allemaal begon. Ik had hier al regelmatig naar gekeken, maar ik merk dat het lichaam laat zien wat er behandelt mag worden, het was tijd voor een volgende stap. En daar vond ik wat zenuwen die verstoord waren. Na behandeling daarvan kwam er opeens meer ruimte. Heel mooi om te zien.

Maar de grote klap kwam vandaag. Na eerst zachte rek gebracht te hebben op het schoudergewricht en daar samen de ruimte in te zoeken (wat een erg mooi en ook weer leerzaam proces was) ging ik verder met P-DTR. Ik testte en testte, maar er kwam niks uit. Totdat ik erachter kwam dat ik er 1 vergat, de ogen. Naar haar schouder kijken bracht haar lichaam volledig in disfunctie (alle kracht verdween). En ja hoor, na het testten en behandelen van haar ogen gebeurde het wonderlijke.

Haar bewegingsruimte kwam volledig terug. Ik kon haar arm helemaal omhoog brengen, zodat haar bovenarm tegen haar oor kwam. Het was stijf, en ik moest behoorlijk hard werken om haar schouderblad mee te laten bewegen, maar haar arm bewoog! Wat een gevoel. En hoe blij mijn client was! We zijn er nog niet, zelf lukt het nog niet helemaal, maar we weten dat het kan, ze moet alleen de spieren weer trainen.