Manja Weijers

Wat wordt er behandeld?

Klachten en zoveel soorten behandelingen.

*lees de linkjes als je meer info wilt over pijn en P-DTR

Toen ik een paar jaar terug afstudeerde was het chaos voor me. Mijn stagebegeleider zat wat in de put en vertelde me keer op keer dat het niet uitmaakt wat je doet als fysio, het heeft toch geen zin. Of eigenlijk, het heeft wel zin, maar alleen als je die persoon veel liefdevolle aandacht geeft. Hij had het uitgeprobeerd, volgens de richtlijnen en de laatste onderzoeken werken, maar de patient geen aandacht geven, en massage zonder oefeningen en veel aandacht. Het laatste werkte beter en dat frustreerde hem. Want volgens de regels, de verzekeringen, alle onderzoeken werkt massage niet. 


Dus ik studeerde af met veel vragen, wat voor nut heeft de opleiding die ik net gedaan heb. Ik besloot mijn gevoel te volgen en vooral te doen waar ik blij van werd en ging fysiotherapie combineren met yoga en de body-mind connectie.

Pain Science

Maak afspraak

Toen kwam pain science op mijn pad. En weer was er veel onduidelijk. Zoveel behandelingen die werken, zoveel ook niet. Wat is pijn, hoe werkt pijn. Het was weer chaos met alles wat ik had geleerd. Ik besloot het op te schrijven om een overzicht te krijgen. Dat werkte. Het was inderdaad zo, als iemand zich gezien voelt is deze persoon sneller van de klacht af. Pijn zit namelijk niet in je lichaam, maar is een waarschuwing van je brein. En hoe veiliger het brein zich voelt, hoe minder pijn je hebt. (Ik heb een blog over pijn geschreven, klik op de link)

P-DTR

Laatst zat ik weer in zo’n chaos moment. Ik ben bezig met de opleiding van P-DTR. Daardoor kijk ik met een hele nieuwe blik naar klachten en het lichaam. Deze methode behandelt de informatie die de zenuwen sturen naar het brein. En op basis daarvan stuurt het brein het lichaam aan, maar geeft het brein ook de waarschuwing – pijn af. Dat betekent eigenlijk zo’n beetje dat P-DTR de enige methode is die echt de oorzaak behandelt bij beweegklachten. Als P-DTR manier echt de enige methode is, wat doen al die andere methodes dan? Waarom werken die? Hoe behandelen die de oorzaak? Met de kennis die ik nu heb, heb ik de volgende conclusie getrokken. 

Conclusie

Zover ik weet is P-DTR de enige methode die zenuwen reset en dus de enige methode die disfuncties bij de kern behandelt. Maar je hebt meer nodig om goed te functioneren. Je krijgt namelijk elke dag of week disfuncties erbij, je hele leven lang. Niet alleen door een ongeluk of ander trauma, maar ook gewoon door het leven. Een hard geluid, wind die langs je gezicht waait, alle sensorische prikkels (dus alles wat je voelt, hoort en ziet etc) kunnen disfuncties veroorzaken. En je brein en je lichaam moeten daar goed mee om kunnen gaan.

Ze moeten goed kunnen compenseren. Zodat de emmer niet overloopt en je klachten krijgt. En dat is wat alle andere behandelingen doen. Ze creëren voorwaarde om te compenseren. Niemand kan vrij zijn van disfuncties die de zenuwen geven. Sommige mensen raken snel van slag en krijgen klachten, andere kunnen tig van disfuncties hebben en er totaal geen last van. Dat heeft te maken met de compensatiemogelijkheden van je brein en je lichaam. Goed de prikkels kan verwerken zodat ze niet voor disfuncties zorgen en je klachten krijgt.

Soms behandel ik iemand die daarna volledig pijnvrij naar huis gaat. En dan toch komt de klacht terug, of een zelfde soort klacht. Ik snapte dat niet. Nu wel. De emmer is snel weer te vol, de emmer loopt bij minste geringste over. Het is dan belangrijk dat het lichaam beter prikkels kan verwerken en beter kan compenseren.

Hoe doe je dat zelf?
– slaap is ontzettend belangrijk voor herstel
– gezond eten, vermijd dingen waar je niet goed tegen kunt, waar je moet van wordt of misselijk
– drink voldoende water, je bestaat uit heel veel procent water (50-70%)
– beweeg voldoende, zorg dat je bindweefsel sappig en soepel is en je spieren sterk
– volg je hart, wees gelukkig
– let op je stressreactie, stress is goed, maar teveel stress niet. Als je lichaam teveel stress ervaart of jouw reactie op stress is niet helpend kan je lichaam minder goed compenseren
– adem, je adem is heel erg belangrijk, veel mensen ademen te snel en te oppervlakkig

afspraak maken