Manja Weijers

Primitieve reflexen behandelen

Primitieve reflexen zijn reflexen die ontstaan bij de foetus in de baarmoeder of na de geboorte om de baby te helpen ‘overleven’. Ze zijn er om de baby te beschermen als hij valt, te helpen bij het voeden (zuigreflex) en om te leren kruipen (oprichtreflex en galant reflex). Deze reflexen blijven altijd in het lichaam/brein bestaan, maar worden naarmate de baby ouder wordt overgenomen door andere reflexen. Een baby zou ze dus moeten hebben, maar bij een volwassenen zouden ze niet zichtbaar moeten zijn.

Als deze primitieve reflexen wel zichtbaar zijn, in kinderen of volwassen kan dit voor heel veel problemen zorgen. Hieronder heb ik er een aantal opgenoemd:

 • Dyslexie, moeite met lezen, spelling, begrip
 • Moeite met schrijven
 • tijdsbesef
 • Langzaam in informatie verwerken
 • Aandachtsproblemen
 • Impulsief
 • Hyperactief
 • Gevoelig voor licht, geluid, aanraken
 • Problemen bij het lopen
 • Oog-hand co√∂rdinatie
 • Onhandig zijn
 • Links/rechts problemen
 • Moeilijke geboorte
 • Brain injury
 • Bewegingsziekte
 • Moeite met verandering
 • Despressie, stress, angst
 • Gedragsproblemen

Het kan zijn dat doordat een aantal sensorische zenuwen zo’n verkeerd signaal doorgeven aan het brein dat die een beetje van slag is en dat de primitieve reflexen weer te voorschijn komen. Zodra je deze sensorische zenuwen behandelt is de reflex weer ‘verdwenen’, niet meer actief.

Om je een beeld te geven heb ik hieronder een aantal filmpjes van mij geplaatst met 3 verstoorde reflexen, met uitleg van mijn klachten. Zolang ik me kan herinneren heb de volgende problemen: nooit energie, altijd een waas voelen voor mn ogen en in mijn hoofd, moeite met balans, kan hoofd niet snel draaien, wagenziekte, zee ziek (zelfs met snorkelen), gevoelig voor licht en geluid en moeite met verandering. En elke keer als ik een trap af liep dacht ik, wat als ik val. In het filmpje dat ik op de behandelbank zit val ik naar voren en kan ik mezelf niet tegenhouden. Plaats ik mijn hand op mijn hoofd (waar bij mij een sensorische zenuw zat die verkeerde informatie doorstuurt blijf ik gewoon zitten). Bij de andere filmpjes bewegen mijn benen als ze in de lucht hangen en ik ontspannen ben. En een filmpje met de zwemreflex, waar mn benen gaan trappelen. Ook dit moet niet gebeuren, ze zouden stil moeten blijven hangen.

Na behandeling van de sensorische zenuw op mijn hoofd waren ze allemaal verdwenen. Hierdoor merkte ik dat ik een stuk helderder was, eind van de dag had ik gewoon nog energie over. Er is die week van de training (waar deze filmpjes gemaakt zijn) nog meer behandeld (onder andere mijn oog) dus kan niet zeggen wat precies waardoor komt, maar er is veel veranderd. Mijn energie is terug, ik kan weer helder kijken en ook voel ik me helder. Daarnaast kan ik snel mijn hoofd draaien zonder duizelig te worden of scherp te hoeven stellen, waardoor ik minder misselijk ben. Mijn ogen voelen groot en open en dit zorgt er weer voor dat kijken me geen energie meer kost. Ik kan niet zeggen wat de invloed is van de primitieve reflexen, het is meer de combinatie. Maar er is veel meer rust in mijn systeem. Hier lees je over de hersenzenuwen en mijn oog.

Primitieve reflexen kunnen ook een grote invloed hebben op het gedrag van kinderen. Ze kunnen enorm sloom worden, of juist hyperactief. Misschien hebben ze moeite met lezen en schrijven (zoals dyslexie), of zelfs agressief zijn. P-DTR kan helpen op zoek te gaan of er primitieve reflexen aanwezig zijn en deze te behandelen middels resetten van het brein. Meer over deze methode lees je hier, KLIK

Maak afspraak

Wil je een behandeling? Stuur een mail naar info[at]manjaweijers.nl En KLIK hier voor meer info over hoe ik werk.