Manja Weijers

Functioneel Neurologische Stoornis

Conversiestoornis

Conversiestoornis of de nieuwe naam Functioneel Neurologische Stoornis (FNS) of Sensorische Neurologische Stoornis (SNS) is een aandoening waarbij je steeds minder kunt. Je krijgt moeite met balans, praten, kijken en bijvoorbeeld lopen. Maar er is niks te vinden in je brein of ruggenmerg. 

Je kunt het zien als een computer. Een computer heeft hardware (wat je kunt aanraken) en software. Bij bijvoorbeeld parkinson, MS of ALS is er iets aan de hand met het hardware. Bij FNS is er iets aan de hand met het software. De signalen worden niet goed doorgegeven vanuit het brein naar de spieren. Het besturingssysteem werkt niet goed. 

Er kunnen heel veel verschillende (neurologische) symptomen zijn. Zoals al eerder genoemd moeite met balans en lopen. Maar ook kan iemand een tremor hebben of psychische klachten ontwikkelend. Daarom wordt het ook een functioneel neurologische stoornis genoemd, de functionele aansturing vanuit het brein is verstoord.

Behandelmethode

Als je kijkt naar de achtergrond van P-DTR (de behandelmethode die ik gebruik) zijn er veel overeenkomsten. Het brein stuurt de spieren aan, welke spieren er moeten aanspannen wordt bepaald op basis van de informatie die binnen komt vanuit de sensorische zenuwen (tast, waar je in de ruimte bent, geluid, geur, zien etc). Als deze informatie niet klopt dan maakt je brein verkeerde beslissingen. Zenuwen kunnen verkeerde informatie geven door tal van oorzaken. Wat er gebeurt is dat de zenuw als het ware continue ‘aan’ staat, de motor loeit/de kraan staat wagenwijd open. Je brein verwerkt continue de informatie die naar het brein gestuurd wordt. Als er veel zenuwen zijn die dit doen, of ze zitten op een plek die voor je brein erg belangrijk is (je gezicht en nek bijvoorbeeld) en raakt je brein overprikkeld. 

Op het moment dat je overprikkeld bent maakt je brein verkeerde beslissingen of kan het helemaal geen beslissingen meer maken. Je krijgt dan allerlei vage klachten. Je balans raakt verstoord, je kunt niks meer hebben en je wordt overgevoelig. Ook kun je moeite hebben met scherpstellen of harde geluiden zijn erg vervelend. Het is alsof je een auto bent waar een blaadje op valt en het autoalarm gaat af. Hoe gevoeliger je wordt, hoe eerder andere zenuwen ook verstoorde informatie geven. Je hele systeem raakt volledig van slag. 

Doel behandeling

Maak afspraak

Mijn doel met een P-DTR behandeling bij FNS is om in eerste instantie de grootste stoorzenders te vinden, zodat het brein niet meer overprikkeld raakt. Vaak verdwijnen een aantal klachten gelijk, soms tijdelijk, soms blijvend. Zodra de grootste stoorzenders zijn gereset (KLIK HIER voor uitleg P-DTR) gaan we verder kijken naar stress en emoties. Op zoek naar triggers die je brein in oude patronen laat komen. Mijn ervaring is dat het een paar weken duurt voordat de meeste klachten zijn verdwenen en dat alles geïntegreerd is. Hoe je reageert is erg verschillend, sommige mensen krijgen een enorme energie boost die een paar weken aanhoudt, anderen zijn volledig uitgeput waarna ze weer opkrabbelen. Ook kan ik niet garanderen dat de behandeling bij jou helpt. Sommige mensen reageren goed anderen minder.

Primaire reflexen

Het is ook interessant om iets over primaire reflexen te lezen. Mijn ervaring is dat de klachten ontstaan omdat primaire reflexen niet meer onderdruk worden. En zoals het woord primair zeg, de eerste onbewuste reactie van je brein/lichaam. Als baby heb je primaire reflexen nodig om te overleven, maar als jong kind/volwassene worden ze onderdrukt door je brein. Zodra je brein overprikkeld is kan hij ze niet meer onderdrukken en zijn ze weer actief. KLIK HIER voor meer informatie over primaire reflexen. 

afspraak maken