Manja Weijers

Primaire reflexen

Primaire reflexen

Als baby heb je een heel aantal primaire reflexen om te overleven. Zo is er een reflex die nodig is om geboren te worden, de baby moet namelijk een draai maken tijdens de geboorte en zonder die reflex gebeurt dat niet (of niet goed). Je baby moet zodra hij wil drinken gaan zuigen. Dit wordt geactiveerd met de zuigreflex. Als je langs het mondje veegt gaat de mond open om te drinken. Zo zijn er nog veel meer reflexen die een baby heeft. 

Sommige primaire reflexen zijn alleen nodig in de eerste weken, anderen heeft de baby iets langer nodig. Maar uiteindelijk zouden ze allemaal na het eerste jaar onderdrukt moeten worden of overgaan in ‘volwassen-reflexen’. De primaire reflexen blijven wel altijd aanwezig, ze zijn alleen niet zichtbaar en worden dus onderdrukt. 

Wanneer ontstaat er een probleem?

Bij niet onderdrukte primaire reflexen ontstaan tal van klachten en symptomen. Zo kan een kindje moeite hebben met kruipen en lopen. En als ze ouder worden gaat praten moeizaam. Kun je je voorstellen dat bij een zuigreflex je tong geactiveerd wordt om te zuigen en het dan lastig is om te praten? Ook kunnen er problemen ontstaan met lezen. Vaak hebben deze kinderen moeite met aandacht houden en stilzitten, of met iemand aankijken en luisteren. Ze raken gefrustreerd omdat ze anders zijn dan andere kinderen en ze worden als lastig ondervonden door ouders en/of leraren. Vaak krijgen deze kinderen labels als ADHD en autisme. Of ze hebben last van dyslexie en kunnen bijvoorbeeld ook niet goed schrijven.

Als deze primaire reflexen niet onderdruk zijn, krijgen volwassenen vage klachten. Zo kan het zijn dat je moeite hebt met scherp kijken of je bent overgevoelig voor geluid. Je hebt een slechte balans, bent duizelig en je loopt houterig. Je arm over de middenlijn brengen of iets doen in een draai lukt niet meer. Vaak is er geen oorzaak te vinden en kan niemand je helpen. Is je brein erg overprikkeld dan kan het goed zijn dat je klachten vallen onder Conversiestoornis of FNS (functioneel neurologische stoornis), KLIK HIER voor meer informatie. 

Klachten en symptomen

Hieronder komt een lijst met alle primaire reflexen die ik kan testen, je vindt er een korte uitleg en specifieke klachten. Maar ik zal er een paar ook hier opnoemen. 

Zo ontstaan hamertenen en ingegroeide teennagels door de plantar grasp reflex. Op het moment dat je voet de grond raakt hebben de tenen de neiging om te klauwen. Hierdoor heb je ook veel moeite met balans en je evenwicht. 

Schrik je snel en raak je overprikkeld? Of kost alles erg veel energie en ben je uitgeput eind van de dag? Grote kans dat je fair reflex (of angst reflex) aanwezig is. Bij elk onverwachts geluid krijg je een freeze/flight reactie. Heel belangrijk als klein baby’tje, maar nu niet meer. 

Heb je problemen met ademen? Vaak een longontsteking, of astma. Ademhalingsproblemen kunnen ontstaan door onder andere de moro reflex. Deze lijkt op de angstreflex en ontstaat bij onverwachtse bewegingen van het hoofd, of bijvoorbeeld snelle verandering van lichtsterkte in je ogen. Als de moro reflex niet onderdrukt is kunnen er heel veel problemen ontstaan. 

Behandeling

Maak afspraak

Middels P-DTR kunnen je deze reflexen testen en behandelen. Mijn doel is om in eerste instantie de grootste stoorzenders te vinden, zodat het brein niet meer overprikkeld raakt. Hierdoor worden de primaire reflexen weer onderdrukt. Vaak verdwijnen een aantal klachten gelijk, soms tijdelijk, soms blijvend. Mijn ervaring is dat het een paar weken duurt voordat de meeste klachten zijn verdwenen en dat alles geïntegreerd is. Hoe je reageert is erg verschillend, sommige mensen krijgen een enorme energie boost die een paar weken aanhoudt, anderen zijn volledig uitgeput waarna ze weer opkrabbelen. 

Lijst met aantal reflexen

Binnenkort komt er meer informatie over de reflexen zelf met hun symptomen als deze nog aanwezig.

Angstreflex
Moro reflex
Plantar grasp reflex (voet reflex)
Palmair grasp reflex (hand reflex)
Zuigreflex
Spinal galant reflex
Symmetrische tonische nek reflex (STNR)
Asymmetrische tonische nek reflex (ATNR)

afspraak maken