Manja Weijers

Emotioneel trauma

Soms ontstaan er lichamelijke klachten na een traumatische gebeurtenis. Klachten die vaag zijn, zoals weinig energie hebben, pijn in gewrichten, spieren. Je kunt last hebben van je maag, of gewoon een raar gevoel. Misschien voel je je de hele tijd gespannen en ontstaan er daarom klachten in je rug, heup of schouder. Door emotioneel trauma kunnen dit soort klachten ontstaan.

Er zijn verschillende manieren om dit te behandelen. EMDR is er een van. Ik gebruik een andere techniek. Het is een combinatie van Neuro Linguistic Programming (NLP), Chinese geneeskunde en P-DTR. Het is lastig uit te leggen hoe het werkt en het is iets wat je moet ervaren. Waar het om gaat is dat het trauma wordt afgemaakt.

Wat houdt de behandeling in?

Bij een trauma vindt er een gebeurtenis plaats, daardoor ontstaan er sensaties, die geven een bepaald gevoel, waarna er een gedachte komt. Deze gedachte zet het lichaam aan tot actie. Vaak komt het niet tot een actie, er wordt niet werkelijk geuit, of het wordt gestopt bij de gedachtes, die mogen er niet zijn. Emoties worden niet getoond. Het lichaam slaat de actie die uitgevoerd moet worden op in het lichaam. Door de spanning ontstaan er andere klachten.

Het is belangrijk dat het trauma wordt ‘afgemaakt’. Dat de emotie getoond wordt, of in ieder geval zonder oordeel ondergaan wordt. Soms wordt de emotie ook geuit tijdens een behandeling, soms is alleen maar open staan en ‘JA’ zeggen voldoende.

Op het moment dat er ‘JA’ gezegd wordt tijdens het behandelen van emotioneel trauma, ontstaat er een ontlading of ontspanning. Soms is er veel verdriet, soms alleen een zucht. Het lichaam ontspant en er is rust. Soms is 1 aspect van de gebeurtenis behandelen al voldoende, soms zijn er meerdere aspecten.

Voorbeelden in de praktijk

Maak afspraak

Zo had ik een patient die een hartaanval kreeg op zijn werk. Elke keer als hij diezelfde werkzaamheden deed werd hij ongelofelijk moe en kon hij het apparaat niet meer optillen. Tijdens de behandeling zag hij de dood weer onder ogen, waardoor hij het gevoel had weer een hartaanval te krijgen. Hij kon zich overgeven en daarna was er ontspanning. Hij heeft geen problemen meer op zijn werk.

Een dame met angstaanvallen die ontstaan zijn na overlijden van een vriend. Na behandeling geen klachten meer

Dame die het leven van haar zoontje heeft gered bij een ongeluk, maar waar een ander jongetje is overleden. Zijzelf overleefde het ook bijna niet. Ook zij zag de dood in de ogen. Voorheen kreeg ze angstaanvallen bij horen van ambulance waarbij ze niet meer verder kon met haar werkzaamheden. Nu is er geen reactie meer op het horen van een sirene.

Zo kan ik nog tal van voorbeelden geven. Ik vindt het een erg mooie en bijzondere behandelmethode. Het is zo mooi wat er gebeurd, als de persoon ‘JA’ kan zeggen en kan een trauma afgerond worden. Het verleden verandert natuurlijk niet, maar de reactie van het lichaam op het trauma verandert.

Mail voor een afspraak of meer informatie over emotioneel trauma behandelen naar info[at]manjaweijers.nl of klik hier