Manja Weijers

Anatomy in Motion

Anatomy in Motion (AiM)

AiM is een model waarbij gebruik wordt gemaakt van het looppatroon. Als we lopen gebruiken we alle Anatomy in Motionspieren en gewrichten in ons lichaam, een klacht kun je daarom ook altijd terug vinden in het model. Door de stand van de gewrichten en de bewegingsmogelijkheid van elk gewricht in dit model te plaatsen, kun je heel nauwkeurig bepalen wat er precies aan de hand is. Zo kun je een klacht in de schouder helemaal terug redeneren naar de beweging in bijvoorbeeld je rechtervoet bij het moment dat je er gewicht op neemt.

Bij elke stap die je zet gaat er op dat moment iets fout, dit heeft effect op de hele keten. Niet alleen in de voet en niet alleen in de schouder. (En hoeveel stappen neem je in je leven?? heel erg veel!).

Voorbeeld

Om een voorbeeld te geven van mijzelf. Ik ben er sinds kort achter dat mijn mortons neuroma in mijn linker voet te maken heeft met een duimklacht in een mijn linker hand. Door deze duimklacht is mijn schouder minder goed gaan bewegen (of mijn duimklacht is ontstaan door het minder goed bewegen van mijn schouder). Door een bepaalde oefening te doen met mijn schouder merkte ik dat er veel spanning zat in een bepaalde beweging. Mijn schouder kraakte en knoepte en mijn duim deed pijn. Ik vond dat interessant en ben de beweging gaan herhalen. Na een tijdje werd mijn schouder soepeler en ik kon mijn heup beter bewegen en de volgende dag merkte ik dat mijn voet geen pijn meer deed!

BBC

Gary Ward is met zijn ‘Anatomy in Motion’ methode op de BBC geweest bij het programma; doctor in the house. In dit programma werd een persoon gevolgd die erg veel pijn had. Ze gaan bij Gary langs om hem beter te laten bewegen. Het is een lang programma en maar een klein stukje Gary, maar echt super interessant. Deze aflevering heeft me overgehaald de cursus te doen.

Behandeling

Ik start mijn behandeling altijd met een voetscan op papier. Hiermee kijk ik Maak afspraakhoe de voet er uit ziet en hoe de voet beweegt. Van daaruit gaan we naar boven en kijk ik hoe het lichaam staat en hoe het beweegt. Kunnen beide knieën evenveel buigen en strekken, kan de heup alle bewegingen maken. Hoe beweegt de onderrug, bovenrug en de nek. Aan de hand van deze scan en de klachtengeschiedenis bepaal ik wat we gaan doen, welke therapie vorm ik ga gebruiken. Ben je benieuwd of Anatomy in Motion iets voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak. KLIK HIER voor meer info over online behandeling