Manja Weijers

Scolimethod behandeling voor scoliose

Wat is een scoliose

Een scoliose is een aandoening aan je rug, waarbij je rug scheef staat. Je wervelkolom heeft een ‘C’-vorm of een ‘S’ vorm. Soms is daar ook een kyfose bij, zo’n bolle bovenrug, maar dat hoeft niet. Een scoliose kan aangeboren zijn of niet-aangeboren. In maar een klein geval is het aangeboren. Niet aangeboren is ontzettend goed behandelbaar door ‘Scolimethod’. Een methode ontwikkeld door Jackie Wu, waarbij gekeken wordt naar heel het lichaam ipv alleen de rug.

scolimethod

Wat houdt de scolimethod in?

Hieronder een opsomming van alles wat aan bod kan komen tijdens een scolimethod behandeling. Daarna zal ik er wat dieper op in gaan.

 • klachtengeschiedenis. fysieke EN emotionele trauma’s en littekens
 • scolivision. Hoe staat het lichaam, wat voor lijnen en intrekkingen van spieren en weefsels worden er gezien
 • behandeling hallux valgus (scheve grote teen) of andere voet klachten
 • verminderen spanning in het bindweefsel, zodat spieren weer hun ding kunnen doen
 • littekens losmaken
 • simpele bewegingen maken om de spieren te activeren
 • alle vormen van stress bespreken
 • slapen
 • dieet/spijsvertering (altijd aangedaan bij mensen met scoliose)
 • ademen
 • emoties
 • organen
 • levensstijl en nog veel meer

Klachtengeschiedenis

De geschiedenis van klachten is ontzettend belangrijk. Een scoliose ontstaat namelijk niet zomaar. Er is iets gebeurd waardoor je anders gaat bewegen je scheef gaat lopen/staan. Dat kan bijvoorbeeld een enkel- of voetklacht zijn, daar heb ik hier over geschreven. Of een jeugdtrauma zoals verlies van een familielid, klik hier voor dat verhaal (en resultaat).

Hallux valgus

Mensen met een scoliose hebben vaak ook voetklachten zoals een grote scheve teen (hallux valgus). Omdat dit een structurele verandering is, is het belangrijk dat aan te pakken. Hij kan niet altijd weer recht komen, maar het is wel belangrijk hem zo recht mogelijk te krijgen. Daar is een speciale online cursus voor ontwikkeld, deze is erg goed. Tijdens het behandelen kijk ik wat persoonlijker naar de teen. De online cursus en mijn aanpak gaan heel goed samen.

Bindweefsel losmaken

Doormiddel van de scolivision, een bepaalde manier van het lichaam bekijken, kan ik zien waar het scolimethodeerste behandeld moet worden. Je kijkt naar hoe het lichaam gevormd is in stand en daarna in lig. Zo heb je de spieractiviteit en de bindweefsel lijnen samen. Als het overlapt, dan is het belangrijk. Dat losmaken van bindweefsel gaat op een hele zachte manier, met gevoel en aandacht. Ik volg daarmee eigenlijk het lichaam, welke richting wil het op en hoe diep is de druk. De behandeling is zacht omdat je het lichaam niet in de stress wilt hebben. Stress zorgt ervoor dat je meer in je oude patronen blijft en we willen juist dat je eruit komt.

Door het losmaken van het bindweefsel, een vlies om de spier, krijgt de spier weer ruimte om aan te spannen. De behandeling is daarom blijven. Ik doe in eerste instantie niks met spieren, alleen met het vlies eromheen. Is dat vlies los, dan blijft het los. Mits de levensstijl het niet in de war schopt. Het is daarom belangrijk ook naar de volgende punten te kijken.

Slapen

Wat is je slaaphouding en hoeveel slaap je? Heb je een goed slaapritme?

Spijsvertering

Zoals ik al schreef, elke scoliose patient heeft klachten met de spijsvertering. Misschien niet altijd bekend. Maar de ‘leaky gut’ is een erg bekend fenomeen bij scoliose. Ook als je denkt dat je gezond eet. Het kan zomaar zijn dat je ergens een klein beetje allergisch voor bent en dat eet, waardoor je lichaam continue geïrriteerd wordt en in de stress schiet.

De scolimethod gebruik een speciaal protocol om de darm te laten herstellen. Dit betekent dat je 2 maanden je eetpatroon moet veranderen en een aantal supplementen moet nemen. Volg je dit protocol, dan zul je merken dat je veel meer energie krijg, je ontlasting beter wordt, huid irritaties afnemen etc etc. Na ongeveer 2 maanden, kun je langzaam weer ander eten gaan toevoegen om te kijken hoe je daarop reageert. Het kost wat tijd, maar wil je van je scoliose afkomen dan is het echt noodzakelijk om ook naar je dieet te kijken.

Emoties

scolimethodVaak speelt er op de achtergrond van een scoliose een emotioneel trauma. Er is iets ergs tijdens je jeugd gebeurd, dat kan een heftig ongeluk zijn waarbij je lichamelijke klachten hebt, maar ook een emotioneel trauma. Het kan te maken hebben met de opvoeding of verlies van familie lid. Die emoties zijn belangrijk om mee aan de slag te gaan. Soms is het losmaken van een fysiek litteken al voldoende, maar soms is er meer nodig en is een gesprek met een psycholoog nodig (of wat voor jouw goed voelt). Ik maak gebruik van applied kinesiologie icm meridianen. Een methode om inzicht te krijgen in de oorzaak van je emoties en wat je eraan kan doen. Ik heb hier erg goede ervaringen mee, maar het is wel echt zoeken en puzzelen. Zeker als er emoties zijn waarvan je niet weet waarom.

Met applied kinesiologie, vraag je eigenlijk een reactie van je onderbewuste, middels spiertesten of druktesten. Misschien ken je het testje wel, dat je spierkracht test met het zeggen van je naam. Als je zegt dat je anders heet dan heb je opeens veel minder kracht.

Ademen

De manier van ademen is ook erg belangrijk. Door de scoliose staan je longen continue onder druk. Je hebt minder ruimte om te ademen en daardoor ook minder energie. De ‘goede’ manier van ademen is in het begin lastig te verkrijgen, dus dit is niet het eerste onderwerp waarmee we aan de slag gaan, je staat immers nog in de scoliose.

Levensstijl

Zoals je ziet zijn er al heel veel punten waar aandacht aan besteden kan worden, zonder dat er iets met de wervelkolom wordt gedaan. Je levensstijl is enorm belangrijk. Die moet je veranderen. Als je dat niet veranderd, veranderd je lichaam ook niet. Doe je hetzelfde als gister, dan blijf je hetzelfde als gister.

Anders dan normale fysiotherapie

Zoals je ziet krijg je geen gewone behandeling bij mij als je komt voor scoliose. Maak afspraakHet is een erg holistische aanpak, ik neem alle aspecten mee. Vaak wordt er gedacht dat je niet van een scoliose af kan komen. Zoals je in deze casus kunt zien, kun je zeker wel van je klacht afkomen. De casus laat het resultaat van de eerste behandeling zien. Ik wil graag met je aan de slag dmv scolimethod om je klacht te verminderen, om weer beter te bewegen. Daar moet jij ook wat voor doen, dus als je erg graag wilt, neem dan contact op met mij!