Littekens

Je kunt emotionele littekens hebben. Door trauma's uit het verleden kan het zijn dat je nog veel verdriet, angst of bijvoorbeeld boosheid in je hebt zitten.

Littekens kunnen ook lichamelijk zijn, door bijvoorbeeld een operatie of ongeluk. Hierbij is de huid en het onderliggende bindweefsel kapot gegaan en niet meer mooi geheeld.

Wat is bindweefsel?

Je weet dat we botten en spieren hebben. De spieren zitten vast aan de botten d.m.v. pezen. Om en door je spieren loopt bindweefsel (ook wel fascia genoemd), als een vlies. Dit vlies komt bij het einde van de spier samen en wordt de pees, dit gaat naar je bot en verspreidt zich dan als een vlies om je bot heen. Bindweefsel omvat elke spiervezel, elke spierbundel en elke spier. Het bindweefsel loopt zo door en over al je spieren en botten. In je buikholte zorgt het er ook voor dat de organen op hun plek blijven. Je bent van top tot teen doorweven met bindweefsel. Door het bindweefsel kunnen we rechtop staan en bewegen. Zonder bindweefsel zouden we een zak huid met botten zijn.

Je kunt het bindweefsel zien als de spanbanden van een tent, of de zwanenhals die de Erasmusbrug omhoog houdt (tuibrug). Bij een litteken komt er spanning op het bindweefsel. Zie het voor je als een knoop in een van de kabels van de Erasmusbrug, de zwanenhals wordt daarmee uit het lood getrokken. Misschien niet meteen, maar op den duur is de brug niet meer zo stabiel als dat hij was.

Zo is het ook met littekens. Er komt spanning in het lichaam, waardoor bepaalde spieren anders gaan aanspannen. Vaak zijn ze net iets te laat, ze kunnen net niet op tijd reageren. Andere spieren die gaan helpen en raken overbelast. Zo kunnen klachten ontstaan. 

Littekens verstoren je zenuwstelsel

Behandel het met
P-DTR

Waarom vind ik littekens belangrijk?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kunnen littekens de aansturing naar je spieren verstoren. Om nog een metafoor te geven: je luistert naar een concert. Het klinkt echt voor geen meter, één trompet (litteken) zit er de hele tijd erdoorheen te tetteren, veel te hard. Het heeft voor de dirigent geen zin om de rest harder te laten spelen (spieren trainen). Die trompet (litteken) moet eerst zachter spelen, minder aanwezig zijn, zodat het mooi is afgestemd, dan pas kun je verder. Het litteken kan door spanning aan het bindweefsel trekken, het kan ook een storingsfactor zijn voor je brein, of beide. Het litteken moet eerst behandeld worden, de trompet moet zachter gaan spelen, daarna kun je met de rest aan de gang. Doe je dit niet dan kan de klacht terug blijven komen, of je valt van de ene in de andere klacht.

Hoe behandel ik littekens?

Vaak test ik uit welke spieren niet goed reageren, dit doe ik met kinesiologische spiertesten. Ik test ook of het litteken invloed heeft op deze testen. Heeft het geen invloed dan is dit niet de trompet die te hard speelt. Heeft het litteken invloed, dan begin ik met het litteken. Dit doe ik door het te verwarmen met mijn vingers en door de persoon zijn aandacht naar het litteken te brengen. Door de doorbloeding te stimuleren verzacht het bindweefsel en het litteken en kan de energie weer stromen. De spanning wordt zo opgeheven en het metabolisme van die plek wordt gestimuleerd. Je kunt de doorbloeding stimuleren door massage. Ik heb gemerkt dat het voor mij beter werkt om het gewoon te verwarmen met mijn vingers. Doordat de persoon zijn/haar aandacht erbij houdt wordt het brein bewust van die plek met spanning en warmte waardoor het proces meer effect heeft.

Emoties

Er kunnen verschillende sensaties gevoeld worden. Zo voelen mijn vingers warm, en het kan gaan tintelen. Soms zelfs trillen of schokken door de spanning die wordt losgelaten. Dit kan een gevoel van verlichting geven, door de nieuwe ruimte die er ontstaat. Soms komen er ook emoties voorbij, zeker als het litteken is ontstaan door een heftige gebeurtenis. Verdriet of woede is niet vreemd. Dat mag allemaal, het is nodig om de spanning eruit te halen. Dat kan natuurlijk heel spannend zijn, sommige mensen willen helemaal niet terug naar die gebeurtenis. Maar als je zo'n heftige gebeurtenis meemaakt waarop je in het hier en nu nog zo heftig op reageert, dan is er nog iets dat niet verwerkt is en wat zeker onderdeel is van je klacht. (Ik test dit altijd uit)

Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen?

Heb je een operatie gehad waardoor je een groot of klein litteken hebt overgehouden en vraag je je nu af of dat litteken de oorzaak kan zijn van je klachten? Maak dan nu een afspraak.

Volgende
Volgende

P-DTR