Pijn

Wist je dat het heel erg belangrijk is dat je weet wat pijn wel en niet is?

Dr Sarno kwam erachter dat veel mensen met rugpijn niks fysieks hebben. Er was niks met de rug aan de hand. Wat er veel vaker speelde, was emotionele spanning die onbewust wordt omgezet in spierspanning (vaak in de rug). En op het moment dat hij dit uitlegde aan zijn patiënten, dan verdween de pijn.

Wat is pijn

Je lichaam kan geen pijn voelen. In je lichaam zijn heel veel zenuwen die continue informatie sturen naar je brein en je brein trekt een conclusie; het is veilig, of het is niet veilig. Als het niet veilig is, geeft het een signaal. Dit kan pijn zijn, maar ook vermoeidheid, stijfheid, duizelig, wazig zien. Dit doet je brein om je te beschermen.

De conclusie die je brein trekt kan kloppen, maar vaak is je brein overbeschermend, of trekt hij de verkeerde conclusie. Bijvoorbeeld bij een sneetje in je vinger, dit kan ontzettend veel pijn doen, terwijl er niet veel aan de hand is. Zo’n zelfde sneetje in je onderarm voel je misschien wel helemaal niet. Dit komt omdat in je vingertoppen heel veel zenuwen zitten die heel veel informatie naar je brein sturen. In je onderarm zitten veel minder zenuwen en er is dus ook minder informatie.

Misschien heb je wel eens een ongeluk gehad. Grote kans dat je op dat moment niet veel voelde. Echter een dag later had je overal spierpijn, kwam je erachter dat je je enkel gekneusd had, of moest je misschien wel toch naar het ziekenhuis ivm ernstiger letsel. Hier vond je brein het belangrijker dat je eerst veilig thuis zou komen. Als je heel veel pijn had gehad, was je blijven liggen en dat was minder veilig. Denk maar terug aan de Savanne, als je aangevallen bent door een leeuw, blijf je daar ook niet rondhangen, dan wil je zo snel mogelijk naar huis. Voor je brein, je onderbewuste is dat hetzelfde.

Pijn kan dus waar zijn, maar ook niet waar. Er kan iets aan de hand zijn, maar het kan ook zijn dat je brein te beschermend is en dat er niks aan de hand is. Pijn zegt dus niet zoveel.

Je lichaam voelt geen pijn

Het is een conclusie die je brein trekt

 

Onderbewuste

Je onderbewuste werkt niet op ratio, die denkt niet dat het wel meevalt. Dat is je bewuste die dat denkt ow ik heb pijn dus het zal wel heel erg zijn. Of, ik heb geen pijn dus er is niks aan de hand. Eigenlijk hebt 3 verschillende breinen. Het reptielenbrein, hier komt alle informatie binnen en wordt er besloten of het veilig is of niet. Hier komt ook het signaal vandaan dat je honger hebt, of dorst, of dat je wilt slapen of naar de wc moet. Dan heb je het zoogdierbrein, het limbisch systeem. In het zoogdierbrein wordt er onder andere een emotie gehangen aan de informatie die binnenkomt via het reptielenbrein. Ook wordt er gekeken of het al eens eerder gebeurd is. Daarna komt het pas aan in de pre-frontale cortex, ons bewuste brein, de ratio. Ondertussen is er op onbewust niveau allang een besluit genomen wat de actie is. Naar de wc lopen, naar de koelkast lopen, een kopje pakken, naar bed gaan etc.

je bent dus eigenlijk altijd te laat op het moment dat jij er bewust van bent. Je hebt dan de keuze, er in mee gaan of toekijken en observeren wat je lichaam doet. Vaak gaan we er in mee. We leven voor meer dan 95% onbewust. Ook bij emoties gaan we vaak mee met de emotie, ik voel me verdrietig dus dat zal wel kloppen. Ik voel me boos, dus ik ben boos.

Je kunt een keuze maken om er niet in mee te gaan. Ik voel me boos, goh, mijn lichaam doet boos. Ik ben het niet, ik doe het. Of, ik voel me verdrietig, he ik voel dat ik druk heb op mn borst en keel en mijn adem is oppervlakkig, geen wonder dat ik me verdrietig voel. Je bent niet verdrietig, je doet het. Als je je bewust wordt van alle signalen, zonder er in mee te gaan, zal er veel meer ruimte en ontspanning ontstaan. Je bent het niet, je lichaam doet het, dus je kunt het ook niet doen.

Je bewuste is altijd te laat

Alles wordt al door je onderbewuste bepaald voordat jij er bewust van bent.

Dr Sarno

Dr Sarno kwam erachter dat bij veel mensen de emoties al weggefilterd worden voordat jij je er bewust van bent. Dus je hebt helemaal niet door dat er boosheid is of ongemak en onrust. In plaats van dat je de emoties voelt, gaat je lichaam spieren aanspannen. Dit zijn vaak rugspieren, maar kan ook nek of kaak zijn. Door deze chronische lichte aanspanning ontstaat er een klein zuurstof tekort, dit tekort geeft extra signalen naar het brein. En je brein trekt de conclusie dat er iets heel ergs aan de hand is en geeft dan pijnsignalen.

Zolang jij je niet bewust bent van dat je lichaam dit doet, voel jij de pijn en kan niemand je helpen. Ik heb dit ook vaak genoeg meegemaakt in mijn praktijk. In mijn behandeling ga ik altijd op zoek naar die chronisch aangespannen spieren, deze probeer ik te laten ontspannen door verschillende technieken, op zoek naar de oorzaak. Dit kunnen onbewuste emoties zijn, maar er kunnen nog veel meer oorzaken zijn, zoals littekens of ander trauma.

Regelmatig komt het voor dat klachten terugkomen in tijden van stress. Of van de ene plek naar de andere gaan. We gaan dan op zoek naar een emotionele oorsprong en behandelen deze. Besef dat dit een oorzaak kan zijn is al heel erg belangrijk, soms is dat besef alleen al genoeg. Soms mag er ook nog iets gedaan worden met de emotionele oorsprong

Bewust worden

Klachten kunnen dus ontstaan door iets fysieks, er kan iets aan de hand zijn of niet goed werken. Veel vaker zijn onbewuste emoties die zorgen voor chronisch aangespannen spieren de oorzaak. Bewust wording hiervan is belangrijk. Bewust zijn dat je niet je pijn bent is ook belangrijk, dat je pijn niet altijd de werkelijkheid aangeeft ook. Alles zijn onbewuste patronen.

Wil je hier meer over lezen dan zijn hier een aantal boekentips. (ik krijg hier geen geld voor).

Healing Back Pain, dr Sarno

mind body prescription, dr Sarno

Over het brein en hoe het bewuste en onderbewuste werkt, Nederlands boek

Nederlands boek over dit onderwerp, ook met heel veel (schrijf) oefeningen

En hieronder een mooie video van Lorimer Moseley (van het boek Begrijp de pijn.)

Vorige
Vorige

Klachtengeschiedenis

Volgende
Volgende

Primaire Reflexen