Klachtengeschiedenis

Letterlijk alles wat er ooit gebeurd is in je leven, elke val, verzwikking, breuk, operatie en littekens zijn voor mij belangrijk. Ik heb deze informatie nodig om te achterhalen waarom je niet van je klacht afkomt. Waarom je lichaam niet zelf herstelt. Het is eigenlijk de belangrijkste vraag van mijn intakeformulier. De klacht is een symptoom, de oorzaak ligt vaak ergens anders, in het verleden. De belangrijkste zaken worden vaak vergeten, zoals operaties en keizersnedes.

De klacht is een symptoom

De oorzaak ligt ergens anders

 

Waarom zo belangrijk?

Als voorbeeld heb ik hieronder een fictieve tijdslijn gemaakt. Een dame van 50 jaar komt met chronische rugklachten. Deze zijn ontstaan na haar eerste bevalling. Ze wil graag van haar klachten af. Vaak krijgt iemand met deze klachten een massage of oefeningen om de buikspieren te versterken. Maar waarom heeft ze deze klachten? Daarvoor moeten we naar het verleden kijken. Deze persoon heeft ook een scoliose. Hoe komt dat? Het ontstaat nooit uit het niets.

Een scoliose ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand niet in balans is. Dit kan een lichamelijke disbalans zijn, je kunt niet goed op beide voeten staan (bijvoorbeeld door val van fiets met gebroken scheenbeen op 7 jarige leeftijd, zie hieronder). Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er geen stabiele gezinssituatie was, waardoor je je als kind niet veilig voelde.

Deze fictieve persoon heeft ook nog een operatie gehad op jonge leeftijd. Hier moet je niet te makkelijk over denken, een operatie heeft een enorme impact op het lichaam. Er ontstaan littekens, emotionele littekens, maar ook lichamelijke littekens. In de pubertijd gaat ze vaak door haar enkel en daarna komen er nek en schouderklachten. Ze heeft 2 keizersnedes gehad (dus ook littekens, misschien ook wel een heftige bevalling) en vanaf een jaar of 40 merkt ze dat ze moeite krijgt met balans, de rugklachten worden alleen maar erger, wat ze ook doet.

Littekens trekken je uit balans

Onze spieren zitten vast aan de botten d.m.v. pezen. Om en door je spieren loopt bindweefsel, als een vlies. Dit vlies komt bij het einde van de spier samen en vormt de pees, dit gaat naar het bot en verspreidt zich dan als een vlies om je bot heen. Bindweefsel omvat elke spiervezel, elke spierbundel en elke spier. Het bindweefsel loopt zo door en over al je spieren en botten. In je buikholte zorgt het er ook voor dat de organen op hun plek blijven. Je bent van top tot teen doorweven van bindweefsel. Door het bindweefsel kunnen we rechtop staan en bewegen. Zonder bindweefsel zouden we een zak huid met botten zijn.

Je kunt het bindweefsel zien als de spanbanden van een tent, of als hoe de Erasmusbrug omhoog gehouden wordt. (tuibrug). Bij een litteken, komt er spanning op het bindweefsel. Zie het voor je als een van de kabels van de Erasmusbrug die te strak gespannen staat, dat zal niet zo handig zijn, daarmee wordt hij uit het lood getrokken. Misschien niet meteen, maar op den duur is de brug niet meer zo stabiel als dat hij was.

Zo is dat ook met littekens. Er komt spanning in het lichaam, waardoor bepaalde spieren anders gaan aanspannen. Vaak zijn ze net iets te laat, ze kunnen net niet op tijd reageren. Andere spieren gaan helpen en raken overbelast. Zo kunnen klachten ontstaan. Meer over littekens vind je hier.

Littekens zijn vaak de oorzaak van langdurige klachten.

Terug naar het voorbeeld

Op 4-jarig leeftijd is er al een litteken ontstaan, waardoor het lichaam uit het lood wordt getrokken. Daar komt ook nog eens een scheenbeenbreuk bij. Ze heeft als kind dus niet goed op beide voeten kunnen staan en haar spieren reageren ook niet optimaal door het litteken. Hierdoor ontstaat er een scoliose. Er ontstaat extra spanning in de nek en schouderspieren. De keizersnedes, weer twee littekens, zorgen ervoor dat het lichaam totaal uit balans raakt. Letterlijk, want met de balans gaat het ook een stuk minder. De spieren raken oververmoeid, ze kunnen het allemaal niet meer volhouden en het lichaam blijft maar signalen (pijn) geven dat er iets moet gebeuren.

De behandeling

Ik zou van alles kunnen doen om haar rugklachten tijdelijk af te laten nemen. Maar de echte oorzaak ligt onder andere bij de littekens bij haar oren. Eerst moet daar de spanning verminderd worden. Net als de littekens in haar onderbuik van de keizersnedes. De spieren en gewrichten van het onderbeen moeten ook weer leren goed te bewegen en reageren. Er moet een voorwaarde gecreëerd worden zodat het lichaam zelf aan de slag kan gaan om te herstellen. Zodra die voorwaarden er zijn kunnen we kijken naar de echte klacht, haar rug. Waarschijnlijk zullen die klachten inmiddels al een stuk verminderd zijn. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Voorbeelden uit de praktijk

  • Een man met telkens terugkerende schouderklachten. Hij kon zijn arm niet over zijn hoofd leggen. Bleek een groot litteken op zijn onderrug te hebben. Na die losgemaakt te hebben kwam er direct ruimte in de schouder en kon de schouder weer pijnvrij bewegen.

  • Een dame met een aantal littekens op haar hoofd, ontstaan in kindertijd, ze kwam met knieklachten. Kon niet goed fietsen, traplopen en kon niet naar de grond komen. Na drie behandelingen aan de littekens ging dat allemaal een stuk beter. Ze kon weer opstaan vanaf de grond. Zonder dat ik haar knie had behandeld. De klachten waren niet weg, maar er was voorwaarde gecreëerd om nu met haar knie aan de slag te gaan. Ze voelde zich trouwens ook nog eens veel beter in haar vel zitten, spanning in haar hoofd en gedachtes namen af, ze maakt zich minder druk en kan meer genieten.

  • Meneer met voetklachten en onzekerheid over eigen kunnen. Litteken ontstaan door operatie in kindertijd had veel invloed op motorische controle en er zat veel emotionele spanning. Na behandeling waren klachten weg en nam zelfverzekerdheid toe. Meneer was onder behandeling bij psycholoog en had nooit de link met de traumatische operatie gelegd.

  • Een man met clusterhoofdpijn. Bleek ooroperatie gehad te hebben in kinderjaren. Er lijkt een duidelijk verband te zijn met de littekens achter de oren en de hoofdpijn. Sinds behandelen littekens, is er geen clusterhoofdpijn meer geweest.

Vorige
Vorige

Total Body Reflex - TBR

Volgende
Volgende

Pijn